Dolcetto d'Alba Vigna la Costa - 2008

RÖDA VINER 13.5%
Vinunic
Skapades 2009-05-27 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Ursprung: Piemone
Skörd: Slutet av augusti till mitten av september.
Skördeuttag: 5 ton/ha.
Druvor: Brachetto
Förslutning: Naturkork
Producent: Braida di Bologna Giacomo

Braidas arv i goda händer

Giacomo Bologna, med smeknamnet Braida, som han tillsammans med vingårdarna ärvde efter sin far, har blivit något av en legend i Piemonte för sitt sätt att lyfta barberadruvans anseende. Barbera kallades ”fattigmansbarolo” och ansågs inte ha potential att ge mer än ett hyfsat bordsvin. Men Bologna behandlade druvan med samma respekt som topproducenterna hanterade den nebbiolo som skulle bli stor barolo eller barbaresco (d v s lågt skördeuttag, noggrann druvselektion och omsorgsfullt källararbete) och resultatet blev ett vin som kunde tävla med de allra bästa.

Bologna vann internationell berömmelse. Toppårgångarna 1989 och 1990 höjdes till skyarna. Men de blev Giacomo Bolognas sista. När han plötsligt avled tog änkan, Anna Bologna, över driften tillsammans med barnen. Dottern Raffaela Bologna är enolog och svarar för källararbetet medan hennes bror Giuseppe (Beppo), som är agronom, tar hand om vingårdarna. Under deras ledning har källarna moderniserats och vingårdsarealen ökat. Man har också breddat produkt sortimentet och gör nu kvalitetsviner på en bredare bas än tidigare.

Toppvinerna på barbera finns kvar, bland annat den vingårdsbetecknade Ai Suma, som i toppårgången 1997 var det bästa barberavin Braida någonsin producerat – en tydlig signal till vinvärlden att Giacomo Bolognas arv var i goda händer.

Vinifikation: Jäsning på ståltank under temperaturkontroll. Jäsningen avbryts för att bibehålla en hög restsötma. Buteljering sker under konstant tryck för att vinets karaktär inte ska gå förlorad.
Information: Årgång 2004 tycktes länge bli ytterst medioker med en ovanligt sval sommar och förväntat regn i september. Men farhågorna kom på skam. September blev perfekt med temperaturer över genomsnittet, stora skillnader mellan dag- och nattemperatur, perfekt luftfuktighet och soliga, blåsiga dagar som höll sjukdomshoten borta. Dessutom kom det lite regn precis när det behövdes. Det räddade årgången, som visserligen bjöd lite lägre alkoholnivåer än 2003, men som i gengäld resulterade i bättre balanserade och mer eleganta viner.
Vinets karaktär: Ljust rubinröd färg med purpurröda reflexer. Ett pärlande vin med livligt skum. Intensivt aromatisk doft med inslag av mogna röda bär, framförallt jordgubbar, och rosor i sin sena blomning. Sött, mjukt, läckert, pärlande vin med en lång aromatisk avslutning. Ett vin för festliga desserter, framförallt de som bygger på jordgubbar eller smultron.
Totalsyra: 6,3 g/l
Restsocker: 125,72 g/l
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 73 Kr 9798701 Beställning
Kommentarer