Éclat Valdivieso - 2004

RÖDA VINER 14%
Nigab
Skapades 2007-11-30 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Viña Valdivieso grundades redan 1879, då Alberto Valdivieso hade fått upp ögonen för goda viner efter en tids vistelse i Frankrike. Framförallt var det champagne han hade lärt sig att uppskatta, och än i dag är mousserande viner den största produkten för Viña Valdivieso på hemmamarknaden. På 1930-talet köptes Valdivieso av familjeföretaget Mitjans, då som nu störst i Chile på likörer. Valdivieso ägs än i dag av familjen Mitjans, och produktion av likörer och buteljering av importerad sprit (främst rom) sker fortfarande i de gamla lokalerna i Santiago.

Vinerna görs på vineriet i Lontue, Curico, under ledning av vinmakaren Brett Jackson. Brett är född och utbildad i Nya Zeeland, men har arbetat i den chilenska vinindustrin de senaste 15 åren. Huvudparten av Valdiviesos egna vingårdar ligger i Curico, men man har vingårdar även på andra håll i Central Valley. En stor del av druvorna kommer även från kontrakterade odlare, och man gör vin på druvor från Maule i söder till Casabanca i norr. De sista tio åren har man ryckt fram till en tätposition i Chiles vinindustri, genom en kompromisslös satsning på kvalitet. Den totala produktionen ligger på cirka 4 miljoner liter vin om året.

Området: Druvorna till Eclat kommer uteslutande från Maule Valley.
Druvor/Skörd: 50% mourvèdre, 38% carignan och 12% syrah. Carignan-druvorna kommer från mer än 50 år gamla stockar som odlas utan konstbevattning. Det mörka, koncentrerade vinet man från dessa druvor balanseras upp av de fruktigare och friskare vinerna från mourvèdre och syrah. Druvorna är skörade i mars och april 2004.
Vinifiering: Efter avstjälkning fick de hela druvorna ligga och macerera kallt i 48 timmar, innan jäst tillsattes. Jäsningen varade i sju dagar på små tankar av rostfritt stål, med manuell nedtryckning av skalmassan tre gånger per dag. Efter avslutad alkoholjäsning fick vinet dra i 14 dagar med skalen, innan det drogs över till ekfat där den malolaktiska jäsningen ägde rum.
Lagring: Tolv månader på fat, 70% franska och 30% amerikanska, 1-5 år gamla.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 138 Kr 9802901 Beställning
Kommentarer