Yalumba Y Series Pinot Grigio - 2007

VITA VINER 12.5%
Vinunic
Skapades 2007-12-09 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Ursprung: South Australia
Skörd: Manuell, selektiv skörd i februari och mars 2007.
Vinmakare: Philip Lehmann & Andrew La Nauze
Druvor: Pinot Grigio
Förslutning: Skruvkork
Producent: Yalumba

Brett sortiment av viner från en äkta vinälskare

Yalumba betyder ”marken överallt häromkring” på aboriginernas språk. Ett passande namn på ett företag som har så stora vingårdar i Barossa Valley, på olika höjd och med olika mikroklimat.

Företaget ägs och leds i dag av Robert Hill-Smith, femte generationen efter Samuel Smith som 1849 emigrerade till Australien med hustru och fyra barn. Samuel arbetade som trädgårdsmästare, sparade och köpte land. Han följde äventyrarna när guldruschen gick till Bendigo. Han hittade guld och kom hem med så mycket att han kunde köpa mer mark, två hästar och en del redskap. Sedan dess har företaget utvecklats till en stor dryckeskoncern som bland annat äger vinföretaget, ett tunnbinderi, ett bryggeri och ett vinhandelsföretag. Robert Hill-Smith är en engagerad företagsledare och en passionerad vinälskare. Det är han som ligger bakom vingårdsvinerna från Pewsey Vale och Heggies. De vinerna är några av resultaten av den kvalitetsutveckling, som gjort Yalumba till ett begrepp, inte bara i Australien utan i hela världen.

Vinifikation: När druvorna kom till vineriet kyldes de ner och fick vila över natten innan man pressade dem. Klasarna pressades hela för att undvika att få med för mycket av skalens rosa färg. För jäsningen användes vingårdens egen jäst och vinet fick sedan ligga på jästfällningen tills det blandades och buteljerades i maj 2007.

Information: Pinot grigio-druvan är högsta mode i Australiens vingårdar just nu och vi kommer ett antal år att erbjudas ett stort utbud av viner på den druvan. Yalumba har sedan ett antal år arbetat med pinot gris i Pewsey Vale-vingården, högt belägen i Eden Valley, men sedan 2005 gör man alltså även ett vin i Y-serien, där man använder druvans italienska namn i ställt för det franska. Druvorna kommer från vingårdar längre ner i South Australia och vinet har av kritiker karaktäriserats som ”en pinot grigio för sauvignon blanc-älskare”.

2007 var ett utmanande år för vinodlaren. Köldknäppar under vintern och våren höll fruktsättningen på en låg nivå och under hela växtsäsongen var torkan mycket svår. Pinot grigio har dock den goda smaken att bjuda en vital andra fruktsättning och dessa druvor mognade perfekt under den långa, ganska jämna säsong som det här året bjöd på .

Vinets karaktär: Lätt till medelfylligt vin med fin, fräsch druvkaraktär och inslag av körsbärsblommor, päron och kryddor. Ren, frisk smak med tydlig pinot gris-karaktär – frisk, krispig, fräsch och läcker. Avslutningen är härligt gräddig.

Totalsyra: 6,2 g/l
Restsocker: 3 g/l
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 99 Kr 9987601 Beställning
Kommentarer