José de Sousa - 2004

RÖDA VINER 13.5%
The Wineagency Sweden AB
Skapades 2008-04-07 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Köpet av Casa Agricola José de Sousa Rosado Fernandes 1986 var förverkligandet av en gammal dröm för José Maria da Fonseca: att få producera viner från Alentejo på det traditionella viset på en egendom med lång historia. Denna egendom har producerat vin sedan 1878 och bland annat den legendariska årgången 1940. Egendomen Monte do Ribeira med vingårdar ligger längs vägen in mot Monsaraz och består av 120 hektar, av vilka 72 är planterade med vinstockar. Jordmånen är granitbaserad och vingårdarna har en perfekt solexponering; några av dem planterades av José de Sousa själv på 1950-talet, med Trincadeira, Aragonez and Grand Noir. Vi påbörjade arbete med att omplantera vingårdarna 1988 och arbetet avslutades 1990. Vineriet ligger i byn Reguengos de Monsaraz, i hjärtat av Alentejo provinsen i södra Portugal. En kombination av tradition och historia med state-of the-art-teknologi, just blandningen av det gamla och det nya – är något som alltid präglat José Maria da Fonsecas vinhistoria – och som gör José de Sousa så sublim. Vineriet är traditionellt byggt (under markytan för att behålla en låg temperatur året runt) med två lagares (öppna tankar) för att trampa druvorna. 114 stora lerkrus för jäsning, och samtidigt 44 moderna tankar i rostfritt stål samt all den teknologi som behövs för att producera ett ett kvalitetsvin idag.

Producent: José Maria da Fonseca
Producenten: Ett av de genom åren mest populära vinerna på den svenska marknaden är portugisiska Periquita. Det produceras av José Maria da Fonseca, ett företag som fått sitt namn efter den man som grundade det 1834. Det är alltjämt i samma familjs ägo. Periquita är idag det äldsta portugisiska bordsvinet. Det började produceras 1850 och har funnits i Sverige sedan 1970-talet. Sedan några år finns det även i en vit version. José Maria da Fonseca producerar även en mängd andra viner- röda kvalitetsviner och ädelsöta viner från Moscatel de Setúbal. Vinerna tillverkas i Portugals största vineri, en anläggning som färdigställdes 1999 och som kan producera 6,5 miljoner liter vin i en toppmodern anläggning.
Vinifikation: 5% har jäst i stora lerkrus och det övriga vinet i rostfria ståltankar vid 28 grader.
Lagring: 50% av vinet är lagrat på ett år gamla fat i åtta månader.
Information: Köpet av Casa Agricola José de Sousa Rosado Fernandes 1986 var förverkligandet av en gammal dröm för José Maria da Fonseca: att få producera viner från Alentejo på det traditionella viset på en egendom med lång historia. Denna egendom har producerat vin sedan 1878 och bland annat den legendariska årgången 1940. Egendomen Monte do Ribeira med vingårdar ligger längs vägen in mot Monsaraz och består av 120 hektar, av vilka 72 är planterade med vinstockar. Jordmånen är granitbaserad och vingårdarna har en perfekt solexponering; några av dem planterades av José de Sousa själv på 1950-talet, med Trincadeira, Aragonez and Grand Noir. Vi påbörjade arbete med att omplantera vingårdarna 1988 och arbetet avslutades 1990. Vineriet ligger i byn Reguengos de Monsaraz, i hjärtat av Alentejo provinsen i södra Portugal. En kombination av tradition och historia med state-of the-art-teknologi, just blandningen av det gamla och det nya – är något som alltid präglat José Maria da Fonsecas vinhistoria – och som gör José de Sousa så sublim. Vineriet är traditionellt byggt (under markytan för att behålla en låg temperatur året runt) med två lagares (öppna tankar) för att trampa druvorna. 114 stora lerkrus för jäsning, och samtidigt 44 moderna tankar i rostfritt stål samt all den teknologi som behövs för att producera ett ett kvalitetsvin idag.
Vinets karaktär: Kryddig, fruktig doft med inslag av choklad, fikon och mörka körsbär. Fruktigt, något kryddigt och smakrikt vin med inslag av mörka bär, körsbär, fikon och tobak.
Passar till: Serveras till smakrika, gärna robusta rätter som gryttor med lamm- eller nötkött.
Totalsyra: 4,8 g/l
Ursprung: Alentejano
Jordmån: Granit
Vinmakare: Domingos Soares Franco
Druvor: 40% Trincadeira, 48% Aragonez (Tempranillo), 12% Grand Noir
Förslutning: Naturkork
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 99 Kr 7404001 Beställning
Kommentarer