Angricola Punica Barrua - 2004

RÖDA VINER 14%
Vinunic
Skapades 2008-02-22 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Ursprung: Sardinien
Vingårdar: Barrua
Jordmån: Sand- och lerjord
Skörd: Från mitten av september
Skördeuttag: 60hl/ha
Vinmakare: Giacomo Tachis
Druvor: 85% Carignan, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot
Förslutning: Naturkork

Agricola Punica startade 2002. Det är ett projekt, som har stark anknytning till Sassicaia. Delägare är Tenuta San Guidos VD, Sebastiano Rosa, och det lokala kooperativa vineriet Cantina Santadi på Sardinien. Dessa äger 40 procent vardera. Mindre andelar har också Tenuta San Guido (10%), Antonelli Pilloni, som är styrelseordförande i Santadi (5%) och Giacomo Tachis, som i decennier varit Sassicaias vinmakare. Tachis fungerar nu som teknisk direktör i det nya företaget. Man har köpt två vingårdslägen nära Santadi i Sulcis Meridionale. Den ena vingården, Barrua, omfattar 30 hektar, den andra, Narcao 100 hektar. Man har beslutat plantera ytterligare 60 hektar och perfekt läge för 40 av dessa har man redan hittat. Det var Giacomo Tachis idé att här på Sardinien utveckla viner på en bas av carignano, det lokala namnet på den sydfranska druvan carignane. Tachis anser att förhållandena här är sådana att carignano med kompetent vinifiering kan ge viner som kan mäta sig med all världens cabernet- och merlot-viner. Det första vinet från det nya företaget var en Barrua 2002 och nu är det dags för årgång 2003 att presentera sig på den svenska marknaden.

Vinifikation: Vinet har jäst 12-14 dagar i 25-28 grader i tankar av rostfritt stål. Det pumpas med jämna mellarum upp och för att helt suga upp de nobla tanninerna som är typiska för de buskvuxna carignandruvorna.
Lagring: Efter den malolaktiska jäsningen flyttas vinet till små, nya franska ekfat i 18 månader för att vidare utveckla sin doft och smak. Därefter lagras vinet på flaska i ytterligare tolv månader.
Vinets karaktär: Vinet har en fyllig smak med mycket doft av plommon och vilda blommor, massor av sammetslena tanniner med lite tuggmotstånd och en lång eftersmak av vanilj, plommon och te.
Passar till: Ugnsrostat eller grillat kött, smakrika, välkryddade maträtter och ostar med örtsmaker.
Totalsyra: 5,8 g/l
Restsocker: 2,3 g/l
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 263 Kr 9851401 Beställning
Kommentarer