Carl Jan Röd Bordeaux

RÖDA VINER 12%
Vinkällaren Grappes Vinimport AB
Skapades 2007-04-19 av iglaset
Betyg
0 2 0.0
Senaste betygen
Shimmy
2014-12-03 7
fredriklun
2012-10-10 5
Årgångar
2005
Region: Bordeaux
Distrikt: AOC Bordeaux Supérieur (Entre-deux-Mers)
Druvsorter: Cabernet Sauvignon 75%, Merlot 20%, Cabernet Franc 5%
Framställningsmetod: Själva vingården, Domaine de Terrefort, är belägen på höglänta områden i Entre-deux-Mers. Man är alltid sist med att skörda i området och skörden sker vanligtvis kring den 25 oktober. Skördetidpunkten avgörs främst genom att prova druvan med munnen men också genom teknisk analys. Druvselekteringen är lika noggrann som för Château du Mayne Rouge. Själva druvan skiljs från blad och stjälkar och bara den rena druvan pressas. Druvorna macererar (urlakar) i ståltank tre dagar innan jäsningen påbörjas för att ge vinet rikedom och arom. Druvorna fraktas snabbt till vinpressarna i källaren, där de pressas sakta över natten under 8 timmar. Anledningen till den långsamma pressningen är att man vill undvika bismaker. I pressningsskedet använder man både luftpress och hydraulisk press. Druvjuicen temperaturkontrolleras. Jäsningen sker i ståltank i en temperatur mellan 20 och 30 grader Celsius i 25 dagar, hela tiden tillsammans med druvskalen. Efter att jäsningen är klar stabiliseras vinet i ståltank och blandningen av de olika druvsorterna sker 14 månader efter skörd. Buteljering sker efter 24 månader. Vinet har ingen kontakt med ek. Vinets komplexitet och finess kommer från druvan samt den långsamma jäsningsprocessen.
Skördeuttag: 46 hl/ha
Årlig produktion: 300 000 flaskor
Utseende: Röd med blå kant
Doft: Ungdomlig öppen doft av friska mörka bär såsom svarta vinbär och björnbär. Kraftfull, mjuk, rund och stram.
Smak: Smaken är medelfyllig och mjuk kraftfull med öppen och generös medelfyllig fruktighet, gränsande till fyllig. Mogen mörk stram mörk frukt. Fin syra, runda tanniner och inslag av blåbär och plommon, mörk choklad och skalighet. Lång eftersmak.
Serveringstips: Serveras med fördel till smakrika kötträtter som vilt eller lamm. Naturlig följeslagare till hårdost som gruyère.
Lagringsduglighet: Kan med fördel luftas och drickas nu eller lagras upp till 10 år. Med tiden kommer vinet att rundas av och utveckla stalliga toner och dofter av läder och gödsel, och en smak som är sammetslen med druvsötma
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
1500 ml 199 Kr 8332606 Beställning
9000 ml 1236 Kr 8332609 Beställning
750 ml 96 Kr 389001 Ordinarie
Shimmy
2014-12-03 7

fredriklun
2012-10-10 5

Liknande artiklar
Kommentarer