Tenuta Monteti Caburnio - 2005

RÖDA VINER 14.5%
VinUnic
Skapades 2008-03-13 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Nya toppviner från Maremma Tenuta Monteti är ett nytt vineri i södra Toscana. Det ligger Capalbio i södra Maremma, där landskapet är öppnare och närheten till havet är påtaglig. Här röjde Paolo Baratta och hans familj 25 hektar på den 57 hektar stora egendomen för att plantera vin. De stora stenblock man grävde fram ur marken står i dag som en konstfärdig mur runt vingårdarna som på ena sidan skyddas från havsvindarna av den 425 meter höga kulle, på vars topp finns rester av bosättningar från romartiden och från medeltiden. Vingårdarna är inriktade på produktion av högkvalitativa viner, tätt planterade för bästa koncentration -6 600 stockar/hektar, två meter mellan raderna, 75 cm mellan plantorna.

Druvor: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot och den färgrika alicante bouschet. Man har delat in vingårdarna i 25 lotter om vardera ca 1 hektar. Druvorna från de olika lotterna vinifieras var för sig i det nya vineri som började byggas 2003 i anslutning till vingårdarna och stod klart året därpå. På tre nivåer finns vinteknik av supermodernt slag, helt datastyrt, och lagringskällare med fat av fransk ek av olika ursprung och med olika typ av rostning.

Man producerar två viner, båda röda; Caburnio och Monteti. Den kände vinmakaren Carlo Ferrini har varit med i uppbyggnaden och fungerar nu som konsult. Vinmakare är Andrea Elmi. De första årgångarna av Montetis viner har nyligen lanserats och fått ett strålande mottagande i Italiens tre tongivande vinguider.

Vinifikation: Vinet har jäst i 6-8 dagar och macerationstiden var 18-21 dagar
Lagring: vinet har lagrats i 12-14 månader, 70% på nya barriquer, resten på stålfat.
Vinets karaktär: Stor, kryddig doft med rostad fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon och lakrits. Vinet är smakrikt, fruktigt, aningen kryddigt i smaken med rostad fatkaraktär, inslag av körsbär, örter och lakrits.
Passar till: Lamm- eller nötkött, smakrika hårdostar
Alkoholhalt: 14%
Totalsyra: 5,4 g/l
Restsocker: 1,9 g/l
Ursprung: Toscana IGT
Skörd: Druvorna har skördats för hand under september och oktober
Skördeuttag: 40 hl/ha
Vinmakare: Andrea Elmi och Carlo Ferrini
Druvor: 68% Cabernet Sauvignon, 20% Alicante, 12% Merlot
Förslutning: Naturkork
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 139 Kr 9864601 Beställning
Kommentarer