Clos des Lambrays Grand Cru - 2000

RÖDA VINER 13.5%
Primewine Sweden
Skapades 2007-03-09 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Framställning: Domaine de Lambrays grundades redan 1363 men det var först 1981 som deras vingård Clos de Lambrays vart uppflyttat till en Grand Cru. Clos de Lambrays ligger i Morey Saint Denis och är ett monopol, d.v.s. att den bara har en ägare. Det är även den största monopolvingården i Bourgogne (8,8 HA). Vinmakaren Thierry Bouin producerar viner som har balans, kraft och finess och som verkligen de sista åren har levt upp till dess Grand Cru-status. Clos des Lambrays ligger mellan Chambolle-Musigny och Gevrey-Chambertin och man brukar säga att vinet förenar finessen och elegansen hos Chambolle-Musigny med kraften och strukturen som finns hos Gevrey-Chambertinvinerna. Efter skörden som var mycket gynnsam detta år så krossades druvorna och musten jäste med skalen vid hög temperatur (drygt 30 grader) under en vecka med nerpressning av skalkrosset i musten varje dag. Efter ytterligare en tids skalmaceration fylls vinet över i barriqes, till viss del helt nya, för att undergå malolaktisk jäsning och lagring.
Utseende: Vackert rubinröd färg med en något ungdomlig nyans.
Doft: Mycket intensiv, ren och bärfruktig doft med viss tyngd i en modern och koncentrerad stil. Fina toner av moreller, mogna hallon, kaffe, tryffel och rostade fat.
Smak: Drygt medelfyllig, smakrik och intensivt rödfruktig smak med en fin fruktighet, frisk syra, unga men balanserade tanniner och någon sötaktig nyans. Ännu ett ungt kraftfullt mycket tydligt Grand Cru-vin som kombinerar den här vingårdens mycket gamla traditioner med den moderna Bourgognevinmakningen utan att för den delen förta känslan för dess terroir.
Användningsområden: Allra bäst passar bourgogner som denna till inte alltför kraftiga rätter av fågel och ljust eller elegant kött. Låt gärna något syrligt eller salt tillbehör, exempelvis vinsåser respektive rökt sidfläsk (i grytor, eller fintärnat i stekt svamp), ingå i rätten eftersom dessa smaker rundar av det unga vinet och lyfter fram mer av dess förföriska sidor. Vinet vinner på att luftas en stund i karaff och servera det i glas med stora kupor vid 16-18 grader.
Kommentarer