Quintessa - 2000

RÖDA VINER 14.1%
Bibendum
Skapades 2007-01-17 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Smaktyp: Rött vin fylligt
Druvor: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 30%, Cabernet Franc 10%
Beskrivning: Djup, mörk vinröd färg med ungdomliga violetta drag.
Fyllig och elegant doft med tydlig Bordeaux-karaktär. Djup bärig ton med doft av mörka bär och svarta vinbär. Härlig doft av lakrits, jord och finstämd kryddig ekfatskaraktär. Smaken är ung, kraftfull, elegant och packad med mörk mogen bärighet. Strävheten är markant men väl i balans med vinets fruktighet och ännu lätt ungdomliga syra. Avslutningen bjuder på rostade och kryddiga fattoner i perfekt balans.
Passar till: Vinet passar utmärkt till smakrika rätter av nöt, vilt och lamm. Det är också gott till kraftiga rätter av fågel och smakrika ostar. Ska ni dricka vinet nu får maten får gärna vara fet eller frisk eftersom dessa karaktärer mildrar vinets ungdomliga strävhet.
Framställning: Quintessa har en kort vinhistoria. 1989 hittade Valeria och Agustin Huneeus det perfekta läget för deras dröm. De ville skapa en av värdens bästa vinegendomar. Quintessa som ligget i mitten av appelationen Rutherford i Napa Valley hade alla förutsättningar. Perfekta sluttningar, en sjö, en liten flod, fem kullar, fyra olika microklimat och en rad olika jordar. Det fantastiska var att man tidigare inte hade odlat vinrankor på egendomen. Man kunde med andra ord börja helt från början – och göra allt rätt. Valeria och Agustin tror mycket på vingårdens betydelse för vinet och har satsat stort på sina vinfält och druvor. Man odlar Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Agustin uttrycker det så här - “Great wines are a reflection of great vineyards”. Druvorna massererade i 20 dagar. Vinet har lagrats i 20 månader på små franska ekfat, varav 50% var nya. Ansvarig vinmakare är Sarah Gott.
Lagring: Vinet är utmärkt nu men kan – och kanske bör – sparas i flera år för maximal potential. Upp till 10-15 ska inte vara några som helst problem. Dess kraftiga smak och karaktär kommer att rundas av till en mjukare, behagligare och mer balanserad vinupplevelse.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 958 Kr 678401 Ordinarie
Kommentarer