Real Tesoro Cream

STARKVIN 17.5%
Stellan Kramer AB
Skapades 2009-09-04 av iglaset
Betyg
0 2 0.0
Ursprung
Jerez Spanien
Stil
Sherry Oloroso Cream
Senaste betygen
danave
2011-02-15 8
Armagnac
2009-02-01 10
Färg: Rödbrun
Doft: Stor russinlik doft med rostad ton och inslag av nötter.
Smak: Nötig sherrysmak med russinton och balanserad friskhet av olorosotyp med angenäm sötma.
Temperatur: Serveras vid ca 14ºC.

Real Tesoro Royal Cream Sherry är en söt sherry med rödbrun färg. Doften är stor och russinlik med rostad ton och inslag av nötter. Smaken är söt och nötig med russintoner och olorosotypisk balanserad friskhet.

Sherryn passar med sin sötma utmärkt till grönmögelost, bakverk och desserter. Den lämpar sig också väl som sällskapsvin och bör då serveras kyld eller on the rocks.

RT Cream Sherry levereras av Marqués del Real Tesoro i Jerez i södra Spanien och är idag ett mycket prisvärt sherrymärke i Sverige.

För att sherry ska kunna hålla likvärdig stil och kvalitet från år till år lagras den i något som kallas solerasystem. Ett solerasystem består av ett antal sherryfyllda fat där äldre sherry kontinuerligt uppfriskas med yngre. Sherryfaten fylls endast till 5/6-delar för att vinet ska kunna utveckla ett jästlager som kallas flor. Floret påverkar smaken på vinet och hindrar oxidation. Hur floret utvecklas och påverkar vinet resulterar också i vilken sherrytyp vinet kommer att tillhöra. Ett antal olika stilar har utvecklats under åren vilka delas in i tre huvudtyper, Fino, Oloroso och Palo Cortado.

Real Tesoro Royal Cream tillhör huvudtypen Oloroso vilket innebär att den är spritförstärkt upp till 18% för att hindra floret från att växa. Detta ger en russinfärgad, fyllig, nötig sherry som lagras väl. För att få en sötare sherry kan vinet sötas med druvmust från druvan Pedro Ximenes eller Muscatel och får då namnet Cream. Real Tesoro Royal Cream tillhör alltså huvudtypen Oloroso och har sedan sötats till sherrystilen Cream.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 89 Kr 823201 Ordinarie
750 ml 93 Kr 823201 Ordinarie
danave
2011-02-15 8

Armagnac
2009-02-01 10

Kommentarer