Testamatta - 2001

RÖDA VINER 13.5%
Primewine Sweden
Skapades 2007-03-12 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2001
2003
2005
Druvsorter: 65-70% Sangiovese, 15% Colorino, 12% Canaiolo samt Moscato Nero och Malvasia Nero.
Framställning: Efter en minutiös selektion av druvor, krossas druvorna och musten jäses tillsammans med skalkrosset i små franska barriques (som har öppnats i sidan och ställts upp - ett ytterst unikt sätt att jäsa rödvin på!). Dagligen pressas skalkrosset ner i det jäsande vinet. Efter jäsning dras vinet över till nya franska fat för lagring i 16-18 månader. VInet vare sig filtreras eller klaras. Den första årgången var 2000.
Utseende: Mörk, intensiv purpurröd färg.
Doft: Stor, mörkt fruktig och djup doft med stort inslag av mörka sötas körsbär och med en kryddighet som drar åt lagerblad och peppar. Det finns också en härlig animalisk ton som påminner om kraftiga köttbuljonger. Storslagen doft!
Smak: Fyllig, rik och intensiv smak, fortfarande ung och lite knuten, men ändå så rik och kryddig. Smaken är lång och generös med en ordentlig men till vinets frukt och kraft väl anpassad strävhet. Stor komplexitet.
Användningsområden: Framför allt serveras den här typen av vin till smakrika rätter av kött och vilt. Komplettera gärna med smakrika tillbehör som svamp och rotsaker, gärna kryddat med vitlök och färska örtkryddor. Låt gärna ett krämigt tillbehör ingå i rätten (grädde, smör, gratäng, potatispuré, risotto, pasta och liknande) för att runda av strävheten och matcha den rika frukten. Ett utmärkt lagringsvin (2-5 år är av godo). I annat fall vinner det helt klart på att dekanteras och få luft i en timma före servering. Välj glas med stor kupa så att vinets aromer tillåt blomma ut.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 581 Kr 3203801 Beställning
Kommentarer