Betyg
27
Ursprung
BelgienTillverkningssätt
Överjäst Ofiltrerad Opastöriserad FlaskjästStil
Tripel TrappistHumle
Saaz Styrian GoldingSenaste betygen
GAISAke
2023-09-02nfisk
2018-01-09MiaTiensuu
2018-01-03dahbutlah
2017-06-13Bros
2017-01-20
Typ: Ljus ale, trappist
Smakbeskrivning: Gyllengul färg med små pigga bubblor och tätt skum som ligger länge. Stor maltig doft med bra humlekaraktär, liten ton av citrus och kryddor (anis). Smaken är torr och fyllig med en läskande syra. Lång och eldig eftersmaken med bra efterbeska.
Passar till: Kraftfullt öl som passar mycket bra till kokt kött (prova till dill- eller pepparotskött),fågel samt fisk, gärna med en gräddig sås som beskan kan lätta upp. Det är också gott till ost, gärna starkare ostar som lagrad prästost eller annan lagrad hårdost samt naturligtvis klostrets egen kittost.
Övrigt: Trappistöl ska bryggas i direkt anslutning till ett kloster som tillhör trappistorden. Bryggmästaren ska vara en munk från klostret och hela överskottet ska tillfalla klostret. Det finns idag sex klosterbryggerier i Belgien och ett i Holland som uppfyller kraven. Westmalle, som grundades 1794 är det trappistkloster som har längst anor som bryggeri. Det blev trappistkloster 1836 och samma år bryggdes det första ölet på klostret, ett lätt vardagsöl. 1856 bryggde man för första gången ett starkare öl till jul, det som senare kom att bli Westmalle Dubbel. 11 år senare började man sälja sitt öl till allmänheten. Westmalle var också först att registrera begreppet ”trappistenbier”. Det gjordes 1933. Westmalle Tripel bryggs på ljus malt och råsocker. Den kryddas endast med humle, inslag av anis och citrus i doft och smak är aromer som uppstår i jäsningen. Westmalle Tripel jäses i tre omgångar, först två jäsningar i tank med olika jästkulturer. Sedan tappas ölet på flaska utan att filtreras eller pasteuriseras och en långsam tredje jäsning sker på flaskan.
Smakbeskrivning: Gyllengul färg med små pigga bubblor och tätt skum som ligger länge. Stor maltig doft med bra humlekaraktär, liten ton av citrus och kryddor (anis). Smaken är torr och fyllig med en läskande syra. Lång och eldig eftersmaken med bra efterbeska.
Passar till: Kraftfullt öl som passar mycket bra till kokt kött (prova till dill- eller pepparotskött),fågel samt fisk, gärna med en gräddig sås som beskan kan lätta upp. Det är också gott till ost, gärna starkare ostar som lagrad prästost eller annan lagrad hårdost samt naturligtvis klostrets egen kittost.
Övrigt: Trappistöl ska bryggas i direkt anslutning till ett kloster som tillhör trappistorden. Bryggmästaren ska vara en munk från klostret och hela överskottet ska tillfalla klostret. Det finns idag sex klosterbryggerier i Belgien och ett i Holland som uppfyller kraven. Westmalle, som grundades 1794 är det trappistkloster som har längst anor som bryggeri. Det blev trappistkloster 1836 och samma år bryggdes det första ölet på klostret, ett lätt vardagsöl. 1856 bryggde man för första gången ett starkare öl till jul, det som senare kom att bli Westmalle Dubbel. 11 år senare började man sälja sitt öl till allmänheten. Westmalle var också först att registrera begreppet ”trappistenbier”. Det gjordes 1933. Westmalle Tripel bryggs på ljus malt och råsocker. Den kryddas endast med humle, inslag av anis och citrus i doft och smak är aromer som uppstår i jäsningen. Westmalle Tripel jäses i tre omgångar, först två jäsningar i tank med olika jästkulturer. Sedan tappas ölet på flaska utan att filtreras eller pasteuriseras och en långsam tredje jäsning sker på flaskan.
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
330 ml | 28 Kr | 168403 | Ordinarie |
330 ml | 28 Kr | 7143303 | Beställning |
Kommentarer
GAISAke
Bros
m81mlm
Kaminos
jonas861
Alex_alkis
Gorkyman
m81mlm
nazzty
skylt
mackanpaj
niklassthlm
Nenne11
Mikael8212
mcar
Delph1
Thorsten
MarcLager
Seb
RollE2k
< 1 2 >