Pommard Premier Cru Les Rugiens - 2004

RÖDA VINER 13%
Premum Wines
Skapades 2007-02-26 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Smaktyp: Röda viner, kryddiga & mustiga
Beskrivning: Doften är medelstor med bra elegans och komplexitet med inslag av höstsvamp, kryddor, röda bär, och solmogen apelsin. Smaken är medelfyllig och mycket välstrukturerad med inslag av hallon, kryddor och plommon.
Passar till: Till medelkraftiga anrättningar på kött och fågel samt utvalda ostar. Varför inte en kalvfilé med trattkantarelltimbal och bourgognesås.
Framställning: Väldigt få familjer har samma status som Familjen Gros. När Jean och Jeanine Gros som fick tre barn drogs sig tillbaks från en av de främsta egendomarna i Vosne-Romanée delades egendomen mellan de tre barnen Anne, Michel och Bernard. Anne köpte vid samma tid en egendom i Flagey-Échezeaux och senare tillsammans med sin make Francois Parent en vingård i Savigny-les-Beaune. Tillkom gjorde också Francois ärvda vingårdar i Pommard. Francois sköter vingårdarna och vintillverkningen både för Domaine A.-F Gros och Domaine Francois Parent. Dom styr sin verksamhet från nyligen renoverade källare och kontor precis utanför muren i Beaune. Strikt beskärning samt grön skörd för att få ner skördeuttagen. Det vill säga att man tar bort omogna druvor för att rankan kan ge kraft och karaktär till de färre antal klasarna. Man avstjälkar alltid klasarna och man kallmacererar skalen i musten under tre dagar. Skalkontakten under och efter jäsningen är kortare än de flesta (15 dagar), men man jäser under ganska hög temperatur ( upp till 34 grader) för att ge färg och smak åt vinerna. Vinerna lagras på fyra olika typer av ekfat med tre olika rostningsgrader. Fatlagring är normalt från 12 till 18 månader. Alla viner omtappas från faten tre gånger och varken filtreras. Vinerna med by appellationer lagras i upp till 50% ny ek medan Grand Crus ligger på 100% nya ekfat.
2002 var ett mycket torrt år i området. Man skördade druvorna till detta vin den 18 september. Kvantitetsmässigt var den en liten skörd men men druvorna hade hög sockerhalt och mycket bra koncentration. Därför behövdes ingen chaptalisering. Det vill säga att man tillsätter socker till musten, något som för övrigt ät mycket vanligt i Bourgogne. Årgången är mycket bra med rika och välbalanserade viner. Kan mycket väl jämföras med årgången 1996.
Lagring: kan lagras några år om man så önskar.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 769 Kr 8070401 Beställning
Kommentarer