Sideral - 2003

RÖDA VINER 14%
Skapades 2008-02-19 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2003
2005
Färg: Hög intensitet, blåröd nyans.
Doft: Medelstor, frisk, ung, lite knuten, bärig doft med inslag av björnbär, vinbär och blåbär.
Smak: Fyllig, ung, ganska sträv med frisk fruktsyra och inslag av mineral, viol och syrliga blåbär. Balanserad fatkaraktär.
Druva: 70 % cabernet sauvignon, 20 % merlot, 10 % carmenère, syrah, cabernet franc och petit verdot
Konsumtion: 0-10 år.
Användning: Smakrika kötträtter gärna grillat.

Sideral produceras på vingården Altaïr. Det är ett av de senaste tillskotten på den chilenska vinhimmeln grundad så sent som 2001. Inspirationen till namnet är hämtat från stjärnkonstellationen örnen, där Altaïr den den starkast lysande stjärnan.

Altaïr har skapats genom ett samarbete mellan Château Dassault, en Saint Emilion Grand Cru Classé, och Viña San Pedro, Chiles mest berömda vinproducent. Projektet gick ut på att skapa en ny kvalitetsvingård där man kan suga ut det bästa som går att få ur den Chilenska jorden och kombinera det med det klassiska kvalitetshantverket i Saint Emilion. Samarbetet resulterade i vingården Altaïr, som stod klar 2002. Den ligger i Totihue i Alto Cachapoal Valley i Central Valley. Vingården täcker 70 hektar, varifrån man hämtar druvorna till vinet Altaïr. Druvorna till Sideral kommer från Rapel, som också ligger i Central Valley. Stockarna är här något yngre, 10 år istället för 15. Kvalitetstänkandet är dock detsamma. Det gäller även för vinkällarna, som designats av några av Chiles främsta arkitekter. Genom att använda naturnära material har man lyckats få anläggningen att perfekt smälta in i omgivningen. Stora delar av vinkällarna har grävst in i kullarna för att säkerställa en perfekt temperatur. Man räknar med att här nå en produktion motsvarande 600 000 liter.Produktionsmetoden för Sideral är hämtad från Bordeaux. Efter krossning får vinerna jäsa i rostfria tankar och macerar länge på skal och kärnor. Därefter lagras vinet 12 månader på franska ekfat före buteljering. Sideral går bra att dricka ungt men är gjort för att kunna lagras på butelj.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 199 Kr 8150601 Beställning
Kommentarer