Pierre Sparr Alsace One - 2007

VITA VINER 12.5%
Bibendum
Skapades 2008-10-30 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2007
2008
Smaktyp: Vitt vin torrt
Druvor: Pinot Blanc 35%, Riesling 35%, Pinot Gris 10%, Gewürztruminer 10%, Muscat 10%
Beskrivning: Detta vin har en härlig, klar gyllengul färg med bra djup. Doften är mogen med en stor fräsch fruktighet. Karaktärerna domineras av krusbär, päron och gula äpplen. Smaken är torr och har en frisk syrlighet som ackompanjeras av en läckert rund fyllighet. Fruktkaraktärerna är exotiska i stilen och utgörs av persika och krusbär. I bakgrunden upplevs också en liten ton av kalk som är mycket angenäm. Eftersmaken är medellång.
Passar till: Detta vin passar utmärkt till fetare fiskrätter av exempelvis lax eller tonfisk. Då dessa råvaror är rika på umami kan det vara bra att ha något salt eller syrligt inslag i rätten vilket lyfter kombinationen. Prova även detta vin till diverse patéer, gåslever eller någon läcker vegetarisk anrättning. Fungerar också mycket bra som aperitif.
Framställning: Pierre Sparr et Ses Fils vinanläggning ligger beläget vid byn Sigolsheim men man har produktion från flera områden i Alsace. Vingårdsarealen man förfogar över är 34 egna hektar samt 140 hektar på kontrakt och från dessa produceras ca 180 000 lådor vin varje år och då mestadels vita.
Detta vin är en blandning av druvorna Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat och Gewurztraminer vilka alla har en viktig roll för slutresultatet. Dessa druvor är frukten från 7 hektars mark där odlingarna är belägna i sydsluttningar och således exponeras väl mot solen. Vinframställningen sker på traditionell vis och där ingår bland annat att jäsningen sker på temperatur kontrollerade ståltankar. Dessutom undviker vinmakaren den andra jäsning som också kallas för den malolaktiska jäsningen. Genom detta bevarar vinets friskhet och fräschör då äppelsyrabakterierna som finns inte tillåts omvandlas till mjölksyrabakterier.
Efter jäsningen har vinet legat en kortare tid på sin jästfällning för att dra till sig mer smaker och aromer.
Lagring: Vinet är perfekt för konsumtion nu men kan på grund av den stora fruktigheten och friska syran sparas ytterligare några år.
Kommentarer