Château Le Prieuré - 1999

RÖDA VINER 12.5%
Premium Wines
Skapades 2007-02-08 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Smaktyp: Röda viner, strama & nyanserade
Druvor: Merlot 60%, Cabernet Franc 30%, Cabernet Sauvignon 10%
Beskrivning: En medelstor mycket angenäm doft med inslag av björnbär, russin, cigarrlåda och salmiak. Smaken är fyllig och ganska sträv som balanseras upp väl av fin fruktighet och smaklängd.
Passar till: Till lite kraftigare köttanrättningar. Varför inte en helstekt skogsduva med mustig sås smaksatt med torkade aprikoser.
Framställning: Jean Pierre Moueix producerar några av världens största viner med Château Petrus i spetsen. Ingen ställer högre krav på druvkvalitet och skörd vid maximalt bästa tillfälle. Château Le Prieuré ligger i Saint-Emilion och ägs sedan 1987 av Baron Guichard. Rankorna har en medelålder på 25 år och växer på en stenig jord vilket ger viner med bra lagringskapacitet. Vinet framställs med klassiska metoder för hand. Man väljer att inte extrahera musten maximalt utan istället använda mer pressvin. De använder nya (25%) eller ett år gamla fat som avångas för att ge en begränsad fatkaraktär fatlagringen sker unfer 18 månader. Vinet dras om 5-6 gånger per år men faten fylls aldrig upp däremellan av risk för oxidation.
1999 var den första årgången för slottets nya vinmakare Yannick Reirel som är tränad på Petrus och Dominus Estate. Detta år skördade man innan de kraftiga skyfall som kom den 20:e september. Man har därför lyckats bättre än många andra denna lite svåra årgång.
Lagring: Vinet är mycket fint att dricka nu. Det har fortfarande en ungdomlig karaktär med frisk syra. Man kan även lagra vinet några år om bra lagringsmöjligheter finns. Då kommer syran att mjukna parallellt med minskad strävhet och mognare aromer. 1999 är för övrigt en mycket bra årgång i området.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 264 Kr 8209801 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer