Morgon Dufouleur Frères - 2007

RÖDA VINER 13%
Arvid Nordquist H.A.B.
Skapades 2008-07-19 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Frankrike Morgon
Druva
Gamay
Senaste betygen
Årgångar
2007
2010
Det traditionella familjeföretaget Dufouleur Frères är beläget i Nuits-Saint-Georges i hjärtat av Bourgogne, omringat av alla berömda vingårdar. Här finns mycket historia att uppleva. Bl a hänger fortfarande gamla selar kvar i taket ovanför en del jäsfat som användes för att Le Fouleur, vintramparen, inte skulle drunkna i musten.

Smaktyp: Mjuka och Bäriga
Framställning: Vinet genomgår så kallad maceracion semícarboniquie (kolsyrejäsning) vilket innebär att hela druvklasar läggs i en sluten behållare. De understa druvorna krossas då av tyngden från de övre och börjar jäsa. Den koldioxid som bildas tränger ut syret ur karet. Då inget syre finns påbörjas även en fermentering inne i de hela druvorna (samma typ av fermentering som vid kompostering). Vid ca 3 % alkohol spricker druvorna varvid vinet får sin färg och fortsätter att jäsa traditionellt till inget socker kvarstår. Tack vare att druvorna inte krossas före jäsningen behåller de sin generösa fruktighet.
Karaktäristik: Blåröd färg. Toner av bär och lätt örtighet i doften. Smaken är mjuk och bärig med en ung friskhet. God
Användning: Passar till lättare kötträtter och fågel samt till stekt eller grillad fisk.
Övrigt: Morgon är en av tio Cru-byar i Beaujolais. Den är vedertaget betraktat som den främsta där viner av hög kvalitet produceras. Riktigt bra årgångar kan med fördel lagras i källaren ett till två år.
Liknande artiklar
Kommentarer