Lâl - 2007

ROSÉVINER 12%
Brill & Co
Skapades 2008-10-01 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Turkiet
Senaste betygen
Region: Turkiet ligger i den klimatzon som lämpar sig bäst för vinodling. Det är därför inte konstigt att vinets vagga troligtvis låg just här. Bibliska berättelser lär oss att det var här, på Ararats sluttningar som Noah strandade
och planterade vin. Även poeter under antiken har prisat viner från detta område. Idag är Turkiet uppdelat i sju vinproducerande regioner. Anatolien svarar för tre av dessa med sina underregioner Östra-, Sydöstra och Södra Anatolien. Anatolien som helhet, har en vinhistoria som sträcker sig 5000 år tillbaka i tiden och mycket av de historiska kunskaperna är fortfarande bevarade.
Producent: Kavaklidere är Turkiets första och äldsta privata vinproducent. Företaget grundades 1929 i Ankara av Cenap And som var en affärsman och musikälskare. För att nå större internationella framgångar anlitas endast franska vinmakare sedan 15 år tillbaka. Idag har företaget en modern vinproduktion med värmereglerade ståltankar vars kapacitet uppgår till 9 miljoner liter. Totalt produceras 22 olika viner samt två druvjuicer. 20 % av produktionen går på export till Europa, Japan och Nordamerika.
Vinet: Från Denizlitrakten kommer Çalkarasidruvorna som används till detta vin. Druvorna ger mindre färg till druvmusten och är av den anledningen idealisk vid rosévinstillverkning. Förutom druvans mjuka saftighet finns en bra syra som borgar för ett långt liv för vinet. Vingårdarna, som druvorna kommer ifrån, är aldrig större än 1 hektar och ligger på ca 1200 meter över havsnivån. Jordmånen består av sandiga och magra jordar. Namnet “Lâl” kommer från en ädelsten med samma namn och färg. Vinets färg är laxrosa. Doften har en lätt bärig frukt med inslag av vita mullbär, rosor och jordgubbar. Den friska smaken är torr och välbalanserad med röda bär som ligger kvar i den fina eftersmaken. Servera gärna vinet väl kylt till ljust kött, bufféer med pasta, charkuterier och ostar eller sommarens primörer.
Druvor: Çalkarasi 100%
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 89 Kr 8327901 Beställning
Kommentarer