Çankaya - 2007

VITA VINER 12%
Brill & Co
Skapades 2008-10-01 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Turkiet
Druva
Semillon
Senaste betygen
Region: Turkiet ligger i den klimatzon som lämpar sig bäst för vinodling.
Det är därför inte konstigt att vinets vagga troligtvis låg just här. Bibliska berättelser lär oss att det var här, på Ararats sluttningar som Noah strandade och planterade vin. Även poeter under antiken har prisat viner från detta område. Idag är Turkiet uppdelat i sju vinproducerande regioner. Anatolien svarar för tre av dessa med sina underregioner Östra-, Sydöstra- och Södra
Anatolien. Anatolien som helhet, har en vinhistoria som sträcker sig 5000 år tillbaka i tiden och mycket av de historiska kunskaperna är fortfarande bevarade.
Producent: Kavaklidere är Turkiets första och äldsta privata vinproducent. Företaget grundades 1929 i Ankara av Cenap And som var en affärsman och musikälskare. För att nå större internationella framgångar anlitas endast franska vinmakare sedan 15 år tillbaka. Idag har företaget en modern vinproduktion med värmereglerade ståltankar vars kapacitet uppgår till 9 miljoner liter. Totalt produceras 22 olika viner samt två druvjuicer. 20 % av produktionen går på export till Europa, Japan och Nordamerika.
Vinet: I Turkiet är Çankaya det bäst säljande vita vinet. Namnet kommer från kullen Çankaya nära Ankara där vinrankorna ursprungligen planterades 1929 i samband med företagets grundande. Idag har Çankayakullen blivit en eftertraktad stadsdel och bostadsområde med vinrankor mitt i staden. Çankaya görs på druvorna Emir (arom), Narince (struktur), Semillon (frukt) och Sultaniye (egentligen bordsdruva utan kärnor som används för att ge vinet en mjuk framtoning). Eftersom vinet framställs i moderna ståltankar får vinet en ljus klar färg. Den friska doften har inslag av citrus, gröna äpplen, päron och melon. Vinet har en medelfyllig kropp med en frisk kryddig frukt. Detta härligt torra vita vin har en lång fin eftersmak och passar bla till sjömat, fisk, kyckling samt gröna oliver.
Druvor: Emir, Narince, Semillon och Sultaniye
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 89 Kr 8328001 Beställning
Kommentarer