Château Vignelaure - 2003

RÖDA VINER 13%
Domaine Wines
Skapades 2008-03-08 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
1989
1999
2001
2003
2006
2007
Rött vin från Provence, AOC Coteaux d’Aix-en-Provence, Frankrike

Området: Provence har man länge odlat vin. Den gamla romerska provinsen - därav namnet Provence – var en av de få som ansågs hålla tillräckligt hög klass för att få exportera sitt vin till Rom. I hjärtat av Provence ligger den relativt nya appelationen Coteaux d’Aix-en-Provence, som främst gjort sig känd för sina röda viner. Regionen är mycket bergig med mestadels magra jordar som lämpar sig för odling av vin, oliver och mandel. Det soldränkta området svalkas av den kraftiga Mistralen, som då och då drar in från Medelhavet.

Producenten: Château Vignelaure, vilket betyder »den heliga källans vingård«, är utan tvekan det mest kända vinslottet i Provence. Här har man odlat vin sedan mer än två tusen år och i närheten har arkeologer grävt fram en romersk vingård från 100-talet. Château Vignelaure ägs sedan 1995 av irländaren David O’Brien och hans fru Catherine och den långa traditionen utesluter inte att slottet idag använder sig av den senaste tekniken för att framställa sina prisbelönta viner.

Vinet: Château Vignelaure är gjort uteslutande på handplockade druvor av Cabernet Sauvignon, Syrah och Grenache. Vinet får jäsa i cirka sju dagar under temperaturkontroll i rostfria ståltankar, med macerering både före och efter jäsningen. Druvsorterna jäses separat med olika sorters jäst och vid olika temperatur, allt för att framhäva varje druvsorts speciella karaktär. Vinet genomgår därefter en malolaktisk jäsning i ekfat och lagras sedan i cirka 14 månader i barriques innan det genomgår en lätt filtrering före buteljering.

Karaktär: Färgen är djupröd. Doften är förförisk med eleganta toner av svarta vinbär, mynta och en viss pepprighet. I den fylliga smaken finns en behaglig strävhet med bra struktur. Avslutningen är elegant med bibehållen fruktighet och balanserad syra.

Serveras Vid: 18-20° till kötträtter, helst vilt eller lamm. Prova till fetaostfylld lammryggsfilé med timjansky.

Lagring: Vinet kan drickas nu, men kommer att utvecklas i minst tio år till.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
1500 ml 335 Kr 8584606 Beställning
Kommentarer