Attitude Sauvignon - 2007

VITA VINER 12%
Arvid Nordquist H.A.B.
Skapades 2009-02-11 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2007
2009
1985 återvände Pascal Jolivet till släktens rötter i Sancerre och grundade sin firma. Hans farfars far verkade vid slottet Château de Tracy i Pouilly Fumé vid 1900-talets början. Jolivet äger 16 ha vingårdar som är lika fördelade mellan de klassiska kommunerna Sancerre och Pouilly Fumé. Själva anläggningen ligger precis bredvid byn Sancerre i Bué. Jordmånen domineras av sandsten vilket ger vinerna dess karaktär av mineral och frisk syra. Självklart är det druvan Sauvignon Blanc som gäller för alla vita viner som Pascal Jolivet gör, och Pinot Noir för produktionen av röda. De eleganta och fruktiga vinerna är överraskande långlivade och utvecklar efter några års lagring en spännande nötig och rund smak.

Smaktyp: Friska och Fruktiga
Framställning: Handplockade druvor som fermenteras under mycket låg temperatur i hela 6 veckor. Skördeuttaget är ovanligt lågt för att vara Vin de Pays, 60 hl/ha, och frukten kommer från området kring Touraine, därav beteckningen VdP.
Karaktäristik: Lätt gyllene färg. Frisk, ren och pigg syra med tydliga dofter av krusbär, svarta vinbärsblad och gröna äpplen. Smaken är ren och frisk. Lite kryddig och lång eftersmak.
Användning: Servera vinet kylt till skaldjur eller eleganta rätter av vit fisk.
Övrigt: Vinet är producerat i Sancerre hos Pascal Jolivet, och har samma personlighet som de övriga vinerna huset gör. Attitude är lite av en "Super-VdP" och ett spännande vin! Pascal Jolivet’s viner jäser längre tid än andras (upp till 12 veckor) vilket ger viner som har en extraktrikedom och en komplexitet som de flesta sauvignonviner inte har. Under den långa jäsningen mattas syran av något men vinet vinner i komplexitet, detta ger Jolivets viner dess speciella stil, rikare och kraftfullare än vad vi har varit vana från Sancerre och Pouilly Fumé området. Han vill i första hand framställa viner som tack vare sin smak lämpar sig väl till mat och det är ingen slump att hans viner återfinns på 17 av Frankrikes tjugotal 3 stjärniga restauranter.
Liknande artiklar
Kommentarer