Alzero Cabernet Franc - 1998

RÖDA VINER 15%
Primewine Sweden
Skapades 2008-02-19 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Druvsorter: Cirka 60% Cabernet Franc och 40% Cabernet Sauvignon.
Framställning: Cabernet Franc har funnits i Veronas vingårdar under decennier, men ytterst få odlare har pratat om den som en druva att räkna med. Quintarelli har dock producerat detta kraftpaket under en längre tid. Druvorna mognar tidigt, oftast i början av september. De torkas sedan i rack av bambu i ett särskilt lofthus fram till februari, ibland längre, precis såsom man gör med druvor till amarone. Därefter pressas druvorna och musten ges en 20 dagars inledande maceration för att sedan jäsas under omkring 45-50 dagar. Det färdiga vinet har då en markerad sötma och därför blandar man i lite torrt rött vin för att skapa önskad smakbalans.
Utseende: Intensivt granatröd färg.
Doft: Stor mycket koncentrerad och intensiv doft av kokta körsbär och mörk fin choklad, dessutom med en något komplex nyans av torkat kött och örter och en insmickrande förnimmelse av sötma.
Smak: Mycket fyllig, enormt koncentrerad och närmast explosiv smak med en så generös frukt att vinet nästan känns halvtorrt (det finns en betydande restsötma), men detta balanserad av en klädsam bitterhet och en väl integrerad strävhet. I den långa eftersmaken finner man ett spektrum av aromer - torkad frukt, choklad, kryddor, lakrits och örtkryddor. Smaken sitter i flera minuter!
Användningsområden: Den här typen av mäktiga viner kräver sin mat därtill. Verkligt smakrika rätter av mörkt kött och vilt (t ex viltfågel) med mustiga starkvinssåser och brynt svamp är tillräckligt kraftiga för att stå upp mot vinet. Annars brukar lagrade och smakrika ostar, både hårdostar och grönmögelostar, vara rätt balanserade med kraft, sälta (som gifter sig perfekt med vinets fruktighet) och fet konsistens. Prova gärna Alzero till riktigt fin mörk choklad. Vinet vinner helt klart på att luftas i en vid karaff under en halvtimma eller två före servering. Glas med stor kupa rekommenderas.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 2825 Kr 8648901 Beställning
Kommentarer