Nova Domus Terlaner - 2001

VITA VINER 14%
Primewine Sweden
Skapades 2007-11-28 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2000
2001
Druvsorter: Pinot blanc, Chardonnay, Sauvignon blanc
Framställning: I Terlano har man gjort vin i mer än 2000 år. Kellerei Terlan, som är ett kooperativ, har funnits sedan 1893 och har i dagsläget 100 medlemmar. Vingårdarna här ligger perfekt positionerat vid foten av berget Tschöggel. Vingårdarna har söderläge och porphyrstenarna tillsammans med den porösa mineralrika jorden bidrar till mycket god dränering. Detta vin är gjort av en för regionen klassisk druvsammansättning. Denna druvsammansättning kallas för Terlaner. Vinet genomgår temperaturkontrollerad jäsning och malolaktisk jäsning på ek. Efter detta så lagras vinet på fällningen på samma fat på sin fällning i 12 månader.
Utseende: Halmgul
Doft: Doften är rik och kraftig med tydliga toner av aprikos, rostad brioche, vanilj och tropisk frukt.
Smak: Smaken är drygt medelfyllig med tydliga mineraltoner, rostad nötighet och tydliga unga syror. Ett långt och komplext avslut.
Användningsområden: Det här är urtypen för komplexa viner att servera till stekta och grillade fiskar (främst vita fiskar) och skaldjur, som de är eller med tillhörande vitvinssåser. Passar också utmärkt till ostron naturell. Till lagrade hårdostar såsom Comté och liknande är de också ypperliga. Även bra som sällskapsvin. Vinner på att luftas i karaff en halvtimma innan servering. Serveras med fördel vid 12-14, då vinets rikare och bredare karaktärer ger sig bäst tillkänna.
Kommentarer