Xavier Côtes du Rhône Blanc - 2005

VITA VINER 13%
Vinovativa
Skapades 2007-11-03 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Xavier Vignons vita Côtes du Rhône blanadas av viner från drygt 20 olika kommuner i södra delen av Rhônedalen. Xavier är en mästare på den klassiska cuvéeidén och väljer viner baserade på gamla rankor för bästa koncentration.

Vinet innehåller inga rankor yngre än 20 år (huvuddelen är betydligt äldre), och den gröna Grenachedruvan ger vinet en häftig ”fetma” som balanseras av de övriga druvornas kryddighet och fräschör.

2005 var ett varmt och men redan klassiskt år i Rhonedalen och Xaviers makalösa Cotes du Rhone Blanc har ultramogen frukt kombinerat med beundransvärd friskhet.

Vita Rhoneviner är ledsamt bortglömda men när man väl upptäckt deras annorlunda smakspektrum hittar man en bra kombination av drick- och matvänlighet. Våga vinn!

Druvor: Grenache Blanc 65%, Marsanne 15%, Roussanne 10%, Picpoul 10%
Klassificering: Cotes du Rhone AOC
Geografi: Huvudsakligen runt Dentelles de Montmirail ligger i södra Rhônedalen
Smaktyp: Modern
Karaktär: Medelfyllig, kaxig och självklar sydfransk, litet blommig smak med rik, fruktig mitt och frisk, aningen kryddig finish med inslag av mineral och tropiska frukter. Toppengod, vit Rhone med karaktär.
Passar till: Enklare fisk- eller fågelrätter.
Serveringstemperatur: 10°C
Total produktion: 27.000 flaskor
Vingård: Varierande
Jordmån: Huvudsakligen näringsfattig lera
Skördeuttag: Mindre än 35 hl/ha
Framställning: Druvorna vinifieras separat och blandas på senvintern efter skörd. Vinet lagras därefter 6 månader i ståltankar.
Lagring: 0-1 år
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 96 Kr 8269501 Beställning
Kommentarer