Chakana Reserve Malbec - 2006

RÖDA VINER 14%
Primewine Sweden
Skapades 2007-10-01 av iglaset
Betyg
0 2 0.0
Senaste betygen
Pygor
2011-07-12 6
Magners
2007-06-10 6
Årgångar
2006
2009
Framställning: Vinet görs till 100 procent av Malbec från vingårdar med över 30 år gamla stockar på 950 meters höjd i distriktet Luján de Cujo, ett distrikt som fick landets första appellation år 1993. Distriktet ligger i provinsen Maipú i norra Mendoza, där klimatet är torrt med endast 200 millimeter nederbörd per år. Malbec är här, liksom i övriga Mendoza, den främsta kvalitetsdruvan. Druvorna skördas för hand, sorteras noga och efter pressning jäses musten i små tankar av rostfritt stål, alla små lotter separerade från varandra. Vinerna blandas sedan och tappas sedan över i ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under sammanlagt 12 månader.
Utseende: Ung, mycket mörkt och tät purpurröd färg
Doft: Doften är medelstor, ren och mycket intensivt mörkt bärfruktig med inslag av mörka körsbär och björnbär, rik men också elegant och med en liten ekfatssötma och en nyans av lakrits.
Smak: Smaken är medelfyllig, torr, ren och generös med en fin mörk körsbärsfrukt, god syra, ung men balanserad strävhet och med en liten klädsam och druvtypisk bitterhet precis i slutet av den relativt långa och fruktiga eftersmaken. Där finns det också en god och intressant kryddig ton som drar åt lakrits
Användningsområden: Den här vintypen kräver smakrikare rätter, gärna grillade eller grytor av fågel, nötkött eller vilt som serveras med tillbehör som fångar upp och balanserar strävheten. Bra exempel på sådana är såser och stuvningar med mejeriprodukter i, eller med en kombination av syra (från vin eller balsamvinäger) och sälta samt gratänger, krämiga puréer och risottos eller liknande. Stekt svamp och ett inslag av rökta salta charkuterier gör också vinet gott. Undvik alltför kryddheta och söta inslag i maten, eftersom sådana lätt förhöjer strävheten, i viss mån även syran, för mycket. Passar också bra till salta och krämiga ostar. Dricks fram till och med 2010 vid 18-20 grader, gärna dekanterat i karaff för luftningens skull, och helst i glas med medelstor kupa.
Pygor
2011-07-12 6

Magners
2007-06-10 6

Kommentarer