Betyg
15
Ursprung
BelgienTillverkningssätt
Överjäst Ofiltrerad Opastöriserad FlaskjästStil
Trappist DubbelHumle
Styrian Golding Saaz Hallertau FugglesSenaste betygen

Hopper
2018-09-04pjorgensen
2017-04-13
Ymra
2016-09-21Michael Andersson
2016-05-06
mickeman
2016-05-03
Typ: Mörk ale, trappist
Smakbeskrivning: Stor aromatisk och fruktig doft med ton av mörkt bröd och knäck. Smakrikt och fylligt öl med lätt syrlig smak och toner av rostad malt. Lång, rik eftersmak med balanserande beska
Passar till: Kraftfullt öl som passar mycket bra till mörk choklad eller ost, gärna smakrika kittostar (som klostrets egen ost). Det är även utmärkt till smakrika kötträtter av nöt eller vilt.
Övrigt: Trappistöl ska bryggas i direkt anslutning till ett kloster som tillhör trappistorden. Bryggmästaren ska vara en munk från klostret och hela överskottet ska tillfalla klostret. Det finns idag sex klosterbryggerier i Belgien och ett i Holland som uppfyller kraven. Westmalle, som grundades 1794 är det trappistkloster som har längst anor som bryggeri. Det blev trappistkloster 1836 och samma år bryggdes det första ölet på klostret, ett lätt vardagsöl. 1856 bryggde man för första gången ett starkare öl till jul, det som senare kom att bli Westmalle Dubbel. 11 år senare började man sälja sitt öl till allmänheten. Westmalle var också först att registrera begreppet ”trappistenbier”. Det gjordes 1933. Westmalle Dubbel bryggs på ljus och rostad malt samt råsocker och kryddas endast med humle. Det jäses i tre omgångar, först två jäsningar i tank med olika jästkulturer. Sedan tappas ölet på flaska utan att filtreras eller pasteuriseras och en långsam tredje jäsning sker på flaskan.
Smakbeskrivning: Stor aromatisk och fruktig doft med ton av mörkt bröd och knäck. Smakrikt och fylligt öl med lätt syrlig smak och toner av rostad malt. Lång, rik eftersmak med balanserande beska
Passar till: Kraftfullt öl som passar mycket bra till mörk choklad eller ost, gärna smakrika kittostar (som klostrets egen ost). Det är även utmärkt till smakrika kötträtter av nöt eller vilt.
Övrigt: Trappistöl ska bryggas i direkt anslutning till ett kloster som tillhör trappistorden. Bryggmästaren ska vara en munk från klostret och hela överskottet ska tillfalla klostret. Det finns idag sex klosterbryggerier i Belgien och ett i Holland som uppfyller kraven. Westmalle, som grundades 1794 är det trappistkloster som har längst anor som bryggeri. Det blev trappistkloster 1836 och samma år bryggdes det första ölet på klostret, ett lätt vardagsöl. 1856 bryggde man för första gången ett starkare öl till jul, det som senare kom att bli Westmalle Dubbel. 11 år senare började man sälja sitt öl till allmänheten. Westmalle var också först att registrera begreppet ”trappistenbier”. Det gjordes 1933. Westmalle Dubbel bryggs på ljus och rostad malt samt råsocker och kryddas endast med humle. Det jäses i tre omgångar, först två jäsningar i tank med olika jästkulturer. Sedan tappas ölet på flaska utan att filtreras eller pasteuriseras och en långsam tredje jäsning sker på flaskan.

Hopper
2018-09-04pjorgensen
2017-04-13
Ymra
2016-09-21Michael Andersson
2016-05-06
mickeman
2016-05-03
Assar
2016-04-28dubmaster
2016-03-18
Henric
2015-07-23
jejk
2015-05-21
Jhk
2015-04-23
jonas861
2015-03-07
Lussenhoff
2015-01-27
Bros
2014-11-29
Hangatyr
2014-09-03
Bonne1978
2014-06-08
johhak
2014-05-16
Osiboko
2014-05-04
Flaxmixarn
2014-03-30
Henrik_gbg
2013-11-14
stecken
2013-11-03
m81mlm
2013-10-19OG a tutta birra
2013-09-16Gorkyman
2013-08-30
joheriksson
2013-08-09
alvaro15
2013-07-26
Christian H.
2013-07-14
Greystalker
2013-06-01
mino3035
2013-05-31
Shrimpen
2013-05-20
Kommentarer
Hopper
jonas861
m81mlm
Gorkyman
nazzty
Busigakillen
mcar
shaitan
StenSture
Urax
Bull
lasseg
~L~
Arakun
hilman