Betyg
30
Senaste betygen
LARLAR
2016-12-12cemi
2016-10-22Gargh
2016-10-22Matilda Lindgren
2016-09-03Mickenetse
2016-03-23
Smakbeskrivning: Stor, fruktig körsbärsdoft med kärnkaraktär. Medelfyllig, frisk och syrlig smak med liten sötma och körbärskaraktär men ändå typisk ölkänsla. Syrlig och frisk eftersmak med tydlig lambickaraktär samt balanserande bitterhet.
Passar till: Kriek är idealiskt som aperitif eller välkomstdrink. Det är också gott till milda ostar, chokladdessert. Man kan också göra en granité på det, mycket uppfriskande!
Övrigt: I Senne-dalen sydväst om Bryssel brygger man öl utan att tillsätta jäst. Ölet spontanjäser med hjälp av de jästsvampar och andra mikroorganismer som finns naturligt i luften. Denna typ av öl kallas för lambic. Kriek görs av lambicöl som efter att ha lagrats på ekfat blandas med körsbär i stora öppna jäskar. Brouwerij Timmermans använder 100kg körsbär till varje fat som rymmer 650 liter lambic. När körsbären hälls i ölet sätter en andra jäsning igång. Efter sex till nio månader återstår endast skal och kärnor av körsbären och ölet har fått en tydlig smak av körsbär. Ölet buteljeras utan pasteurisering och filtrering för att det ska utvecklas vidare i flaskan. Brouwerij Timmermans grundades redan 1781 och ägs idag av Brasserie John Martin. Kriek Tradition är en syrligare variant som mer liknar gamla tiders kriek. Lambicölet har lagrats längre tid på ekfat innan körsbär tillsätts.
Passar till: Kriek är idealiskt som aperitif eller välkomstdrink. Det är också gott till milda ostar, chokladdessert. Man kan också göra en granité på det, mycket uppfriskande!
Övrigt: I Senne-dalen sydväst om Bryssel brygger man öl utan att tillsätta jäst. Ölet spontanjäser med hjälp av de jästsvampar och andra mikroorganismer som finns naturligt i luften. Denna typ av öl kallas för lambic. Kriek görs av lambicöl som efter att ha lagrats på ekfat blandas med körsbär i stora öppna jäskar. Brouwerij Timmermans använder 100kg körsbär till varje fat som rymmer 650 liter lambic. När körsbären hälls i ölet sätter en andra jäsning igång. Efter sex till nio månader återstår endast skal och kärnor av körsbären och ölet har fått en tydlig smak av körsbär. Ölet buteljeras utan pasteurisering och filtrering för att det ska utvecklas vidare i flaskan. Brouwerij Timmermans grundades redan 1781 och ägs idag av Brasserie John Martin. Kriek Tradition är en syrligare variant som mer liknar gamla tiders kriek. Lambicölet har lagrats längre tid på ekfat innan körsbär tillsätts.
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
250 ml | 16 Kr | 166603 | Ordinarie |
250 ml | 16 Kr | 1666 | Ordinarie |
Kommentarer
lunken
jonas861
Alex_alkis
Kaminos
Gorkyman
RollE2k
m81mlm
Merre
Raceai
pbodenhem
Brink
Swappo
Mikael8212
TimmyJ
lunken
Lazlo440
mrgung
MarcLager
kittylitter
scarpia
< 1 2 >