d'Arry's Original Shiraz Grenache - 2006

RÖDA VINER 14.5%
Vinovum
Skapades 2010-03-21 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Druvsorter: Grenache (50%) and Shiraz (50%)
Lagring: 12 månader på amerikanska och franska ekfat såväl nya som gamla
Jordmån: Sandjord (95%) and Lera-kalk (5%)
Analyser: Alkohol 14,5%, Syra 7,0gr/l, Socker 1.0 g/l
Passar till: Vinet har en fantastisk frukt och komplexitet som gör att den kan användas till smakrikt kötträtter som lamm, nöt och vilt. Vinet har bra friskhet och tanniner som passar bra till klassiska grytor och krämiga såser med tex svamp. Vinet passar till lagrade hårsostar.
+ Klassiska kökets grytor, grillat med svampsås eller bearnaise sås..
- Mycket starkt kryddad mat med chili
Förvaring: Svalt och mörkt i jämn temperatur mellan 10-14 grader
Hållbarhet: Drick 07-11.

Att våga vara annorlunda……
Fyra generationer individualister… Namnet d’Arenberg väcker respekt inte bara i australiska vinkretsar utan i hela vinvärlden. Mest beror det naturligtvis på vinernas kvalitet, men också på den attityd och tankesätt som präglar produktionen. För här gör man allting efter eget huvud och mycket dessutom för hand eller fot. d’Arenberg grundades 1912 av Joseph Osborn, som märkligt nog var absolutist. Just nu är det Chester d’Arenberg Osborn, som sitter vid rodret och även om han, sedan han tillträdde 1984, genomfört omfattande moderniseringar i vingårdar och källare, har han hållit fast vid sina föregångares högst individuella principer. På d’Arenberg görs allting annorlunda. De har gjort individuell egenart till något av en konstform, säger de andra vinproducenterna i McLaren Vale.

Om vinet: Detta vinnamn skapades som en hyllning till en av d’Arenbergs trotjänare Francis ‘d’Arry’ d’Arenberg Osborn. d’Arry’s original blend, lanserades för över 40 år sedan och tillhör idag ett av flaggskeppen i d’Arenbergs sortiment, en trotjänare med samma druvblend idag som för 40 år sedan med 50% Shiraz och 50% Grenache växande på d’Arenberg’s gamla stockar. The d’Arry’s Original har genom åren varit en stor succé och en av anledningarna till det internationella erkännandet och fantastiska rykte som d’Arenberg idag har.
Vinifiering: Varje batch med frukt blir försiktigt krossat och överförs sedan till öppna jästankar. En liten del av Shiraz druvorna genomgår en kolsyre jäsning vilket bidrar till att lyfta fram kryddigheten i vinet. Resten av vinet överförs till ekfat för att avsluta den första och andra jäsningen. De enskilda faten ska sen blandas till den slutgiltiga blenden för att överföras till stora ekfat där vinet får vila till sig och totalt integreras innan buteljering. Denna blending process tar flera dagar och blenden avgörs genom åtskilliga blindprovningar av d’Arenbergs vinmakar team.
Beskrivning av vinet: Vacker mörk intensiv färg åtföljs av en stor doft av svarta vinbär, cassis, körsbär och lakrits med inslag av Provencalska örter och peppar som en snygg inramning av en fruktintensiv doft. Detta medelfylliga till fylliga vin känns direkt fruktintensivt i munnen med mjuka silkes tanniner och en syra som stramar upp vinet och ger vinet balans i all sin komplexitet.
Vinet kan med fördel sparas i 3-5 år men är njutbart direkt vid lanseringen.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 119 Kr 8359501 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer