Weihenstephaner Tradition

ÖL 5.2%
Galatea Spirits
Skapades 2008-09-30 av iglaset
Betyg
1 2 0.0
Ursprung
Tyskland
Tillverkningssätt
Underjäst
Stil
Münchener dunkel
Senaste betygen
lasseg
2008-09-27 7
Probstner
2007-10-08 5
Typ: Mörk lager
Smakbeskrivning: Valnötsbrunt med vacker röd ton och sandfärgat skum. Mjuk maltaromatisk doft med inslag av vanilj och rågbröd. Fyllig och maltig smak med balanserande efterbeska och torr final.
Passar till: Mörk lager har av hävd ansetts vara festöl i Sverige – vi dricker den gärna till framför allt julbordet. Men i Bayern dricks ölet med förkärlek till den lokala vardagsmaten, och det passar verkligen utmärkt till alla typer av kraftigare mat. Mustiga grytor med nötkött, lök och grönsaker eller renskav med svamp och kokt mandelpotatis är några exempel.
Övrigt: Bryggeriet ligger i Freising strax norr om München och är världens äldsta med 1040 som grundningsår. Från början var det ett kloster- bryggeri, men år 1803 stängde bayerska staten klostret och tog över bryggeriet. År 1895 grundades den första bryggarhögskolan på Weihenstephan, och den gäller fortfarande som världens förnämsta. Idag är bryggeriet en modern mönsteranläggning vars produkter är stolta bärare av Bayerns uråldriga bryggartraditioner. Weihenstephaner Tradition är en mörk lager av den typ som utvecklades i Bayern på 1830-talet. Malten bygger upp både doften och smaken på ett elegant och balanserat sätt utan att ölet blir alltför sött eller rostat. Under 1900-talet trängdes denna öltyp undan av ljusare öl också i sitt hemland, men idag har den mörka lagern kommit tillbaka eftersom den efterfrågas och uppskattas av kräsna ölkännare.

Text och bild: www.alko.fi
lasseg
2008-09-27 7

Probstner
2007-10-08 5

Kommentarer
lasseg
Riktigt bra dunkel från stabila Weihenstephaner.. de kan sina grejer där borta.
7