Georg Breuer Riesling Brut - 2005

MOUSSERANDE VINER 12.5%
Vinunic
Skapades 2007-12-09 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Tyskland Rheingau
Druva
Riesling
Senaste betygen
Ursprung: Rheingau
Vingårdar: Från Breuers vingårdar i Rheingau
Skörd: Manuell skörd
Vinmakare: Hermann Schmoranz
Druvor: Riesling
Förslutning: Naturkork
Producent: Georg Breuer

Riesling från topplägen i Rheingau
Rheingau har kallats den tyska vinvärldens gräddhylla. Här på den korta sträckan mellan Wiesbaden och Assmanns hausen, där floden Rhens förlopp går i rakt öst-västlig riktning, ligger de klassiska vingårdarna för ”rhenskt vin” som ett pärlband längs den norra stranden. I rakt söderläge och med floden som värmereservoar. Här hämtar vinföretaget Georg Breuer druvorna till sina högt rankade viner, i några av de mest namnkunniga vingårdarna som till exempel Rüdesheimer Berg Schlossberg, Rüdesheimer Berg Rottland samt Rauenthaler Nonnenberg. Den senare ligger längre österut, nära Kiedrich. Den vingården är helägd av Breuer, i de andra äger man intressanta delar.

Breuers vingårdar omfattar totalt 30 ha, planterade med i stort sett enbart Riesling. De har ett för tyska förhållanden mycket lågt skördeuttag, i snitt mellan 35 och 50 hl/ha.

Vinföretaget grundades 1880 och övertogs i början av 1900-talet av familjen Breuer. Bernhard Breuer tog över 1980 och drev under sin livstid en intensiv kamp för att höja kvalitén på områdets viner. Han kämpade för att skapa ett gemensamt klassifikationssystem för kvalitetsriesling. Ett system som nu blivit verklighet. I dag leds verksamheten av hans bror Heinrich Breuer.

Breuers icke vingårdsbetecknade Riesling Sauvages har de senaste åren pendlat mellan första andra plats när Sveriges vinjournalister röstat fram Årets vita vin.

Vinifikation: Andra jäsningen på butelj sker enligt ”Méthode champenoise” med manuell remuage (vridning och skakning av buteljerna)
Information: Georg Breuer i Rheingau gör inte enbart mästerliga rieslingviner från toppvingårdarna kring Rüdesheim, man tillverkar också ett mousserande vin av högsta klass. Faktum är att deras ”Sekt” av årgång 2005 nyligen kom tvåa i en stor genomgång av Tysklands alla mousserande viner.
Vinets karaktär: Ljust vitgul färg. Kraftfull mousse med fina bubblor. Ett vin med frisk, fräsch karaktär och inslag av exotiska aromer och kiwi.
Totalsyra: 7,6 g/l
Restsocker: 6,8 g/l
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 199 Kr 9850101 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer