Adam von Itzstein Riesling Sekt - 1999

MOUSSERANDE VINER 12%
Brill & Co
Skapades 2008-04-07 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Tyskland Rheingau
Druva
Riesling
Senaste betygen
Regionen: Själva hjärtat i Rheingau ligger mellan Rüdesheim och Wiesbaden, där floden Rhen flyter i östvästlig riktning. Det är här, vid foten av den 580 meter höga ”Hallgartener Zange” som vinodlingar ligger i den mer än 750 år gamla byn Hallgarten. Vinodlingarna ligger på en höjd av ca 300 meter och drar mer nytta av solljuset än odlingarna längre ned. Jordmånen i de övre sluttningarna består av eroderad jord med inslag av kvartsit och skiffersten. Dessa lägen skapar eleganta och krispiga viner. De lägre sluttningarna består av tyngre, kalkhaltig lera med inslag av sand. Härifrån får man mestadels fylliga och mjuka viner.
Producent: Hallgartener Winzer Genossenschaft är det största kooperativet i Rheingau. Det uppstod 1989 genom en sammanslagning av de tre kooperativen ”die Deutschen”, ”die Boren” och ” die Engländer”. Totalt omfattas 240 medlemmar som tillsammans förfogar över 84 ha. Den vanligaste druvan är Riesling som svarar för 85 % av odlingarna. Vinet Adam Von Itzstein levde mellan 1775-1855 och förknippas med den tidens liberalism och frihetstänkande. Vid hans gods i Hallgarten träffades medlemmarna i ”Hallgartener Kreis”. Dessa bestod av dåtidens kulturelit och kämpade i opposition mot de styrande. Här har vi ett härligt mousserande vin med tysk precision. Redan vid en första anblick uppvisar vinet en ljus, gyllene färg och små täta bubblor. I doften finns sedan en härligt frisk karaktär från Riesling-druvan med typiska mineraltoner. Vinet upplevs torrt med elegant mousse där citrus och persika ligger kvar i eftersmaken. Den mycket livskraftiga syran gör detta till ett bra matvin, exempelvis till skaldjur, men fungerar naturligtvis bra som aperitif.
Buteljen: På flaskans undersida finns ett vitt streck som fungerar som riktmärke när flaskorna vrids för hand i källaren, sk ”Remuage”. Denna metod
används också i Champagne för att jästsedimentet skall föras till flaskans mynning.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 120 Kr 8778301 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer