Att Nora producerar några av Riax Baixas bästa viner är bortom allt tvivel och den fatlagrade prestigecuvéen Nora de Neve är (kanske) regionens bästa vin.
Albariño är Spaniens bästa inhemska, gröna druva och dess delikata, närmast Rieslingaktiga aromer högaktas inte bara i Spanien utan över hela världen. Det är en sexigt aromatisk druva som, liksom Riesling, uttrycker sina dofter och smaker bäst i oekat tillstånd.
Så varför då anamma en burgundisk vinmakaning? Ja, svaret är ganska enklet! Alistair Gardner gillar komplexitet... Nora de Neve kombinerar på absolut bästa sätt druvans egenartade, vegetala toner med en vaniljpuffad fruktighet som påminner om - ja, ingenting.
Ekfatens syresättning av vinet hämmar förvisso de överdrivet druviga aromerna men adderar i stället ett djup som flertalet "vanliga" Albariñoviner saknar. Nora de Neve är ett storslaget vin, punkt slut!
Druvor: 100% Albariño
Klassificering: Riax Baixas DO
Smaktyp: Modern
Karaktär: Drygt medelfyllig, kliniskt ren och mycket fruktig smak med blommiga övertoner. Inslag av Granny Smith äpplen, persika, grape, lime och vita blommor samt mjuk ekfatskaraktär. Avslutar torrt och underbart "stenigt".
Passar till: Milda fiskrätter med krämiga tillbehöt, t.ex. Pocherad bergtunga med gräddig vitvinssmörsås.
Total produktion: 20.000
Vingård: Flera olika, ej namngivna
Planterades: Tidigt 90-tal
Jordmån: Sandig, granithaltig, näringsfattig jordmån
Antal rankor per hektar: Ca 7.000
Skörd: Manuell
Skördeuttag: 1 kg/ranka
Framställning: Försiktig pneumatisk pressning följt av jäsning i nya franska ekfat, Barriquer och Tonneau i lika delar. Vinet lagrades tillsammans med jästfällningen i nämnda fat under totalt 7 månader.
Lagring: 0-2 år
Socker: 3,7 g/l
Syra: 6,2 g/l
Albariño är Spaniens bästa inhemska, gröna druva och dess delikata, närmast Rieslingaktiga aromer högaktas inte bara i Spanien utan över hela världen. Det är en sexigt aromatisk druva som, liksom Riesling, uttrycker sina dofter och smaker bäst i oekat tillstånd.
Så varför då anamma en burgundisk vinmakaning? Ja, svaret är ganska enklet! Alistair Gardner gillar komplexitet... Nora de Neve kombinerar på absolut bästa sätt druvans egenartade, vegetala toner med en vaniljpuffad fruktighet som påminner om - ja, ingenting.
Ekfatens syresättning av vinet hämmar förvisso de överdrivet druviga aromerna men adderar i stället ett djup som flertalet "vanliga" Albariñoviner saknar. Nora de Neve är ett storslaget vin, punkt slut!
Druvor: 100% Albariño
Klassificering: Riax Baixas DO
Smaktyp: Modern
Karaktär: Drygt medelfyllig, kliniskt ren och mycket fruktig smak med blommiga övertoner. Inslag av Granny Smith äpplen, persika, grape, lime och vita blommor samt mjuk ekfatskaraktär. Avslutar torrt och underbart "stenigt".
Passar till: Milda fiskrätter med krämiga tillbehöt, t.ex. Pocherad bergtunga med gräddig vitvinssmörsås.
Total produktion: 20.000
Vingård: Flera olika, ej namngivna
Planterades: Tidigt 90-tal
Jordmån: Sandig, granithaltig, näringsfattig jordmån
Antal rankor per hektar: Ca 7.000
Skörd: Manuell
Skördeuttag: 1 kg/ranka
Framställning: Försiktig pneumatisk pressning följt av jäsning i nya franska ekfat, Barriquer och Tonneau i lika delar. Vinet lagrades tillsammans med jästfällningen i nämnda fat under totalt 7 månader.
Lagring: 0-2 år
Socker: 3,7 g/l
Syra: 6,2 g/l
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
750 ml | 209 Kr | 9873801 | Beställning |
Kommentarer