Det traditionella familjeföretaget Dufouleur Frères är beläget i Nuits-Saint-Georges i hjärtat av Bourgogne, omringat av alla berömda vingårdar. Här finns mycket historia att uppleva. Bl a hänger fortfarande gamla selar kvar i taket ovanför en del jäsfat som användes för att Le Fouleur, vintramparen, inte skulle drunkna i musten.
Smaktyp: Mjuka och Bäriga
Framställning: Druvorna genomgår så kallad maceracion semícarboniquie (kolsyrejäsning) vilket innebär att hela druvklasar läggs i en sluten behållare. De understa druvorna krossas då av tyngden från de övre och börjar jäsa. Den koldioxid som bildas tränger ut syret ur karet. Då inget syre finns påbörjas även en fermentering inne i de hela druvorna (samma typ av fermentering som vid kompostering). Vid ca 3 % alkohol spricker druvorna varvid vinet får sin färg och fortsätter att jäsa traditionellt till inget socker kvarstår. Tack vare att druvorna inte krossas före jäsningen behåller de sin generösa fruktighet.
Karaktäristik: Blåröd färg. Vinet har en blommig, bärig bouquet. Smaken är mjuk och bärig med fin friskhet. Kan med fördel serveras lite svalt.
Användning: Passar till lättare kötträtter och fågel samt till stekt eller grillad fisk.
Övrigt: Beaujolais Royal är Arvid Nordquist äldsta vinagentur, med start 1959. Redan tidigare såldes det dock under namnet Beujolais Dufouleur, namnbytet var ett resultat av det svenska hovets förkärlek för vinet. Beaujolais Royal finns också på halvflaska.
Smaktyp: Mjuka och Bäriga
Framställning: Druvorna genomgår så kallad maceracion semícarboniquie (kolsyrejäsning) vilket innebär att hela druvklasar läggs i en sluten behållare. De understa druvorna krossas då av tyngden från de övre och börjar jäsa. Den koldioxid som bildas tränger ut syret ur karet. Då inget syre finns påbörjas även en fermentering inne i de hela druvorna (samma typ av fermentering som vid kompostering). Vid ca 3 % alkohol spricker druvorna varvid vinet får sin färg och fortsätter att jäsa traditionellt till inget socker kvarstår. Tack vare att druvorna inte krossas före jäsningen behåller de sin generösa fruktighet.
Karaktäristik: Blåröd färg. Vinet har en blommig, bärig bouquet. Smaken är mjuk och bärig med fin friskhet. Kan med fördel serveras lite svalt.
Användning: Passar till lättare kötträtter och fågel samt till stekt eller grillad fisk.
Övrigt: Beaujolais Royal är Arvid Nordquist äldsta vinagentur, med start 1959. Redan tidigare såldes det dock under namnet Beujolais Dufouleur, namnbytet var ett resultat av det svenska hovets förkärlek för vinet. Beaujolais Royal finns också på halvflaska.
Kommentarer
bonniel
Crassus