Graham Beck Chardonnay Pinot Noir Brut
MOUSSERANDE VINER 12%
Primewine Sweden
Skapades
2007-03-10
av
iglaset
Betyg
2
Druvsorter: 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir
Framställning: Chardonnay odlas på kalkjordar (vilket ger druvor med hög syra), medan Pinot Noir odlas i djupare lerjordar (vilket ger god fruktighet). Efter pressning tillåts musten sedimentera i två dygn i kyltank för att bli helt klar. Därefter jäses musten i tankarna och efter blandning buteljeras vinet för en andra jäsning i flaskorna. Däri mognar vinet med sin jästfällning i 24 månader innan degorgering. Dosage (restsocker) ligger på 7 gram per liter.
Utseende: Blekt halmgul färg.
Doft: Lätt fruktig doft med ett diskret inslag av bröd och med en god fruktighet som drar åt gula äpplen och citrus.
Smak: Knappt medelfyllig, torr men fin fruktig smak som balanseras av en god men inte stram syra. Moussen är rik och krämig. Medellång eftersmak.
Användningsområden: Utmärkt som aperitif, gärna till små tilltugg med någon sälta (ost, skinka, oliver, rökt fisk) på rostad toast. Även bra till skaldjur och fiskrätter med elegans och någon syra och sälta.
Framställning: Chardonnay odlas på kalkjordar (vilket ger druvor med hög syra), medan Pinot Noir odlas i djupare lerjordar (vilket ger god fruktighet). Efter pressning tillåts musten sedimentera i två dygn i kyltank för att bli helt klar. Därefter jäses musten i tankarna och efter blandning buteljeras vinet för en andra jäsning i flaskorna. Däri mognar vinet med sin jästfällning i 24 månader innan degorgering. Dosage (restsocker) ligger på 7 gram per liter.
Utseende: Blekt halmgul färg.
Doft: Lätt fruktig doft med ett diskret inslag av bröd och med en god fruktighet som drar åt gula äpplen och citrus.
Smak: Knappt medelfyllig, torr men fin fruktig smak som balanseras av en god men inte stram syra. Moussen är rik och krämig. Medellång eftersmak.
Användningsområden: Utmärkt som aperitif, gärna till små tilltugg med någon sälta (ost, skinka, oliver, rökt fisk) på rostad toast. Även bra till skaldjur och fiskrätter med elegans och någon syra och sälta.
Kommentarer
astolf
lasseg