Lapponia Blåbär

SPRIT 21%
Skapades 2006-12-03 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Stil
Likör
Senaste betygen
schwamp
2008-04-01 6
Färg: Djup, blåröd färg.
Doft: Stor, varm, koncentrerad doft av blåbär.
Smak: Fyllig, mjuk med tydlig blåbärskaraktär. Söt.
Konsumtion: 0-4
Användning: Avec tillsammans med glass eller fruktkaka.
Karaktär: Fyllig, djup och söt med stark karaktär av blåbär.

Från Finlands djupa skogar kommer de blåbär som Lapponia Blåbär har gjorts av. En likör med gamla anor som tar tillvara den mjuka karaktären hos Nordens mest plockade bär.

Marlis historia börjar den tredje maj 1867, då senaten på befallning av den ryske Tsaren Alexander II gav firman tillstånd att tillverka likör av landets råvaror. Firman, som på den tiden hette Nordfors, låg redan då i Åbo och man blev snabbt en av de mest betydande tillverkarna av alkoholdrycker i Finland.

Mellan 1919 och 1932 drabbades Marli hårt av förbudstiden, som innebar att ingen alkohol av någon form fick säljas i Finland, men firman överlevde genom att istället producera saft och juice. När förbudet hävdes och monopolet Alko bildades, lyckades Marli sluta tillverkningsavtal med monopolet, och därför kunde man återuppta sin gamla likörproduktion.

Lapponia Blåbär är gjord på blåbär, på finska mustikka, som har fått macerera i sprit i mellan två och sex månader, varefter likören har sötats och buteljerats på den karaktäristiska, finskdesignade flaskan. Likören är god som den är, men tillsammans med mousserande vin blir den en oslagbar välkomstdrink. Ta 2 cl likör och resten mousserande vin i ett vanligt champagneglas. Servera gärna med några frusna blåbär i glaset.Idag har produktionen av Lapponia Blåbär tagits över av Scanfrentz, ett bolag inom V&S koncernen.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
500 ml 137 Kr 60502 Ordinarie
schwamp
2008-04-01 6

Kommentarer