Lapponia Lingon

SPRIT 21%
Skapades 2006-12-15 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Stil
Likör
Senaste betygen
Färg: Medelhög intensitet, rödorange nyans.
Doft: Relativt stor, eldig med karaktär av lingon.
Smak: Fyllig, frisk, bärig med tydlig lingonkaraktär och viss gräston.
Konsumtion: 0-4
Användning: Frukt och bärdesserter. Avec. Drinkingrediens.
Karaktär: Fyllig, frisk och bärig lingonton med viss gräsighet.

Det finns likörer som är mer vuxna i smaken än andra. Som inte är lika söta och insmickrande fruktiga som andra. Som är friskare, torrare och med lite av bitterheten hos en god Vermouth. Lapponia Lingon är en sådan likör.

Marlis historia börjar den tredje maj 1867, då senaten på befallning av den ryske Tsaren Alexander II gav firman tillstånd att tillverka likör av landets råvaror. Firman, som på den tiden hette Nordfors, låg redan då i Åbo och man blev snabbt en av de mest betydande tillverkarna av alkoholdrycker i Finland.

Mellan 1919 och 1932 drabbades Marli hårt av förbudstiden, som innebar att ingen alkohol av någon form fick säljas i Finland, men firman överlevde genom att istället producera saft och juice. När förbudet hävdes och monopolet Alko bildades, lyckades Marli sluta tillverkningsavtal med monopolet, och därför kunde man återuppta sin gamla likörproduktion.

Lapponia Lingon är gjord på finska lingon, på finska puolukka, som har fått macerera i sprit i mellan två och sex månader, varefter likören har sötats och buteljerats på den karaktäristiska, finskdesignade flaskan. Likören är god som den är, men ännu bättre som drinkingrediens. Prova gärna Lady in Red som består av 2 cl Lapponia Lingon, 2 cl Star Gin och resten citronjuice.Idag har produktionen av Lapponia Lingon tagits över av Scanfrentz, ett bolag inom V&S koncernen.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
500 ml 139 Kr 8063902 Beställning
Kommentarer