Clos de la Coulée de Serrant - 2006

VITA VINER 15%
Premium Wines
Skapades 2008-10-01 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
1981
1988
2001
2002
2003
2005
2006
2007
2008
2009
Smaktyp: Vita viner, fylliga & smakrika, torra
Bio-odlat: Ja
Beskrivning: Vinet har en ljus guldgul färg. Doften är generös och spännande med inslag av blommor, söt exotisk frukt och honung. Smaken är torr, fyllig och lätt oljig med krispig fruktsyra samt en fräsch fruktighet med toner av gröna äpplen och mineral. Eftersmaken är lång och aromatisk.
Passar till: Vinet är en upplevelse i sig. Det passar även utmärkt till en högklassig rätt av fet havsfisk. Vinets syra balanserar fint upp den eleganta fetman i maten. Vinet bör öppnas flera timmar innan servering och ej serveras för kallt. Förslagsvis runt 14 grader. Hinner du inte öppna vinet i förväg är det lämpligt att dekantera det för att aromerna och smakerna ska komma fram.
Framställning: Nicolas Joly är världsledande inom biodynamisk vintillverkning och förmodligen druvsorten Chenin Blancs främste producent. Hans viner görs så naturligt det någonsin går att göra och de är synnerligen långlivade. De görs av druvor som skördats vid maximal mognad, om möjligt vid samma tid varje år för att reflektera olikheterna vid de olika årgångarna. Vinet får jäsa och mognadslagras på gamla franksa ekfat för att dessa inte ska avge någon ekfatskaraktär. Filtrering försöker man undvika. Vinerna buteljeras under vissa dagar i maj då planeterna förhåller sig i en speciell inbördes position.
Lagring: Vinet är mycket fint att dricka nu men behöver egentligen minst 5 år för att komma till sin rätt. Det kan lagras i minst 15 år om bra lagringsmöjligheter finns.
Liknande artiklar
Kommentarer