Hallgartener Rheingau Riesling Spätlese trocken - 2001

VITA VINER 11.5%
Brill & Co
Skapades 2007-02-16 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Tyskland Rheingau
Druva
Riesling
Senaste betygen
Region: Själva hjärtat i Rheingau ligger mellan Rüdesheim och Wiesbaden, där floden Rhen flyter i östvästlig riktning. Det är här, vid foten av den 580 meter höga ”Hallgartener Zange” som vinodlingar ligger i den mer än 750 år gamla byn Hallgarten. Vinodlingarna ligger på en höjd av ca 300 meter och drar mer nytta av solljuset än odlingarna längre ned. Jordmånen i de övre sluttningarna består av eroderad jord med inslag av kvartsit och skiffersten. Dessa lägen skapar eleganta och krispiga viner. De lägre sluttningarna består av tyngre, kalkhaltig lera med inslag av sand. Härifrån får man mestadels fylliga och mjuka viner.
Producent: Hallgartener Winzer Genossenschaft är det största kooperativet i Rheingau. Det uppstod 1989 genom en sammanslagning av de tre kooperativen ”die Deutschen”, ”die Boren” och ” die Engländer”. Totalt omfattas 240 medlemmar som tillsammans förfogar över 84 ha. Den vanligaste druvan är Riesling som svarar för 85 % av odlingarna.
Vinet: En försiktig pressning av druvorna sker för att undvika bitterämnen. Mekaniska processer såsom pumpning av vinet undviks också i möjligaste mån. Jäsning sker vid 18 grader i temperaturkontrollerade ståltankar och pågår under 4 veckor. ”Spätlese” innebär att druvorna plockas i slutet av skörden och uppnår på så sätt mer fyllighet och högre sockerhalt. Vinet är även ”Trocken” (torr), dvs vinet får jäsa ut helt och blir relativt alkoholrikt.
Vinet har en klar och vacker ljus gul färg. Doften är stor och elegant med lätta mineraltoner som påminner om petroleum. Vidare hittar du inslag av clementin, polkagris, muskot och nötter, allt i en härlig komplex kompott. Smaken är fyllig, frisk och gräddigt fet med fina avrundade syror. Smaken är mycket lång med toner av grapefrukt i slutet. Med sin feta kropp och härliga fruktsyror är detta ett mycket bra matvin. I Tyskland anses en Riesling Spätlese Trocken vara ett av de abslolut bästa matvinerna. Vinet fungerar exempelvis bra till eleganta fiskrätter såsom sjötunga samt asiatisk mat, gärna sushi.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 98 Kr 8580301 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer