Betyg
24
Ursprung
BelgienTillverkningssätt
Överjäst Ofiltrerad Opastöriserad FlaskjästStil
Wit VeteölHumle
East Kent Golding Saaz Styrian GoldingSenaste betygen
miksch
2012-10-19GlennGunnar
2012-10-12Pyrmir
2012-09-05tompski
2012-08-13magnusj
2012-07-17
Smakbeskrivning: Frisk, syrlig doft med inslag av citrus och koriander med karaktär av vetemalt. Lätt och uppfriskande smak med fin fruktighet, liten beska och kryddighet. Frisk eftersmak.
Passar till: I första hand ett öl att dricka utan mat, en utomordentlig aperitif. Eller riktigt kall på sommaren - perfekt törstsläckare. Ölets friska smak passar också till kryddstarka anrättningar samt inläggningar med hög syra. Serveras kallt, kyl även glasen i frysen en halvtimme innan.
Övrigt: Belgisk witbier är nästan synonymt med Hoegaarden. Ölet är speciellt på flera sätt, det bryggs på 45 % vetemalt och resten kornmalt, det smaksätts sparsamt med humle men också med citrusskal och koriander. Dessutom filtreras det inte innan buteljering och det nytappade ölet lagras i varma lokaler för att en andra jäsning ska komma igång i flaskan. Denna procedur ger ett oblankt öl som många andra bryggerier skulle underkänna, men också ett smakrikt och karaktäristiskt öl. En witbier ska vara grumlig och det är viktigt att man får med bottensatsen när man häller upp ölet. Beteckningen Witbier kommer av grumligheten och ölets ljusa färg. I staden Hoegaarden, ca 50 km öster om Bryssel, har man bryggt witbier i många hundra år. Interbrew köpte bryggeriet 1989, och har enlighet med sin tradition fortsatt driften i det lokala bryggeriet. De kraftiga glasen ska hålla ölet kallt längre och bör alltså förvaras kallt.
Passar till: I första hand ett öl att dricka utan mat, en utomordentlig aperitif. Eller riktigt kall på sommaren - perfekt törstsläckare. Ölets friska smak passar också till kryddstarka anrättningar samt inläggningar med hög syra. Serveras kallt, kyl även glasen i frysen en halvtimme innan.
Övrigt: Belgisk witbier är nästan synonymt med Hoegaarden. Ölet är speciellt på flera sätt, det bryggs på 45 % vetemalt och resten kornmalt, det smaksätts sparsamt med humle men också med citrusskal och koriander. Dessutom filtreras det inte innan buteljering och det nytappade ölet lagras i varma lokaler för att en andra jäsning ska komma igång i flaskan. Denna procedur ger ett oblankt öl som många andra bryggerier skulle underkänna, men också ett smakrikt och karaktäristiskt öl. En witbier ska vara grumlig och det är viktigt att man får med bottensatsen när man häller upp ölet. Beteckningen Witbier kommer av grumligheten och ölets ljusa färg. I staden Hoegaarden, ca 50 km öster om Bryssel, har man bryggt witbier i många hundra år. Interbrew köpte bryggeriet 1989, och har enlighet med sin tradition fortsatt driften i det lokala bryggeriet. De kraftiga glasen ska hålla ölet kallt längre och bör alltså förvaras kallt.
Kommentarer
Kaminos
Alex_alkis
Gorkyman
brno72
tompski
stratabuser
Gibbon
nazzty
Swappo
Nolite
Faren
kittylitter
ErixonKR
vader
MarcLager
Beer-naise
lunken
perco
rudie
lasseg
< 1 2 >