Mesh Eden Valley Riesling - 2005

VITA VINER 13%
Vinunic
Skapades 2007-12-09 av iglaset
Betyg
0 2 0.0
Senaste betygen
Cryss
2009-09-08 5
Burglover
2007-04-17 6
Årgångar
2005
2006
Ursprung: Eden Valley, S.A
Druvor: 100% Riesling
Producent: Mesh

Mesh är ett nytt vinföretag med ett enda vin på programmet, en riesling från Eden Valley. Bakom det står två riktiga "vinfreakar". Den ene är vinmakaren Jeffrey Gosset, som arbetat för stora vinföretag i Australien och Europa och som 1980 startade eget i Auburn i södra delen av Clare Valley.

Han har haft stora framgångar, blev 1998 "Australian Winemaker of the Year" och samma år utsågs han till "Riesling Winemaker of the Year" vid ett toppmöte för reislingodlare, som hölls i Tyskland. Den andre är Robert Hill Smith, sedan många år VD för Yalumba Wine Company och tillsammans med brodern ägare till den jättekoncern, där vinföretaget kompletteras med bl a bryggerier och vinhandelsföretag. Dessa två vinprofiler har gått samman för att göra ett rieslingvin som speglar regionens terroir i ett vin med stark citrus- och mera återhållen mineralprofil. Vi ville ha mer aromrikedom än normalt och med tyngdpunkten lagd på kraft, generositet, längd och struktur. De ville också göra ett experiment och testa varandras uppfattning om karaktären på detta idealvin. Man valde ut tre vingårdslotter i Eden Valley, där druvorna hade potential att uppfylla de här målen. Vingårdarna låg bara några kilometer från varandra på ungefär samma höjd (420-430 m ö h) i det område som kännetecknas av djupa dalar och branta backar. Stockarna är mellan 20 och 60 år gamla och varje vingårdslotts skötsel hade anpassats individuellt. I någon av dem hade man fokuserat på gallring och lövverkstrimning, medan man i en annan nödgats lägga större vikt vid närings- och vätskebalans i den av grålera präglade jordmånen. De kom överens om att var och en med sin egen metod skulle vinifiera hälften av de skördade druvorna. Varje vingårdslott skördades för hand under en och samma dag och "pedantiskt noggrant" delade man druvorna så att varannan rad lades i röda backar och varannan i blå. Robert Hill Smith svarade för vinifieringen av den ena hälften, Jeffrey Gosset för den andra. Och när den slutliga blandningen skulle göras, jämförde man och diskuterade de metoder var och en använt. Druvmaterialet måste från början ha varit nära nog identiskt och de här båda vinmakarna är båda kända för att vara lika passionerat noggranna och ha väldigt lika uppfattning om vad som kännetecknar en idealisk Eden Valley-riesling. Det visade sig också att det inte var någon större skillnad på de båda vinerna. Nu har vi möjlighet att prova det samlade resultatet.

Vinets karaktär: Doften uppvisar fin intensitet och bra struktur med inslag av färska citroner och limejuice och med en lätt ton av citronskal. Smaken är rik, livlig och generös med intensiva citrusaromer och viss kryddighet. Avslutningen är ren och frisk med behaglig, naturlig syra.
Totalsyra: 7,4 g/l
Restsocker: 0,79 g/l
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 115 Kr 9744801 Beställning
Cryss
2009-09-08 5

Burglover
2007-04-17 6

Kommentarer