Massolino Barolo Parafada - 2001

RÖDA VINER 14.5%
Tryffelsvinet
Skapades 2008-08-04 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Barolo Piemonte Italien
Druva
Nebbiolo
Senaste betygen
Årgångar
2001
2004
2005
2006
2007
Massolino är ett familjeföretag som grundades 1896 av Giovanni Massolino i Serralunga d’Alba i Piemonte. Serralunga är en liten pittoresk by 400 meter över havet med ca 500 invånare. Byn är belägen på en av regionen Langhes vackra kullar mitt i hjärtat av Barolos produktionsområde. Giovanni Massolino var en ihärdig och företagsam man som i samband med att han startade sin vinfirma även var först med att introducera elektriskt ljus i byn. På 1930-talet började man att utöka sina odlingar och kom så småningom över riktiga pärlor till vingårdar: Margheria, Parafada och Vigna Rionda. Massolinos vingårdar ligger omgärdade av bergsryggar i en dalgång som skyddar från vind och storm och ger ro åt druvorna som behöver en lång mognadsperiod. Massolino är idag en av det riktigt stora stjärnorna i Barolo där bl a hans 2000 Vigna Rionda fick hela 98p hos Winespectator, 3 glas hos Gambero Rosso mm. Idag drivs företaget av den unge Roberto, som för övrigt är pojkvän till en annan bekant till Tryffelsvinet nämligen Sara Vessa på Josetta Saffirio. Massolino gör 3 sk Cru Barolos där druvorna kommer från specifika vingårdar i cru lägen. Parafada är ett av dessa lägen. Vinet vinifieras i ganska modern stil med lite högre temperatur och kortare tid vid jäsning samt lagring i små ekfat. Detta för att framhäva frukten i vinet. Årgång 2001 är formidabel och detta vin som Sverige fått 180 buteljer av är redan en raritet.

Doft: Doften är ung, fräsch och fruktig med aromatisk frukt, söta bär, kryddor och fat
Smak: Smaken är ung, fräsch och fruktig med solmogen, generös frukt, härlig balans, fin syra och inslag av björnbär, vildhallon och nya fat. Ett djupt, rikt och fylligt vin med komplex, aromatisk frukt, fin syra och lång, elegant eftersmak.
Druvor: 100% Nebbiolo
Lagring: Bäst 2008 - 2025 under bra lagringsförhållanden
Mat: Perfekt till vilt i alla former, även fågel som t ex ripa och tjäder. Mörkt kött med bra kryddning, gärna lite vitlök, charkuteribricka.
Tips: Lufta i karaff minst en timme före avnjutning
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 399 Kr 9901601 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer