The Footbolt Shiraz - 2007

RÖDA VINER 14.5%
Vinovum
Skapades 2010-03-21 av iglaset
Betyg
0 2 0.0
Senaste betygen
acke13
2010-07-30 6
Jedy
2008-08-08 7
Årgångar
2005
2007
2008
Druvsorter: Shiraz (100%)
Lagring: 12 månader på amerikanska och franska ekfat såväl nya som gamla
Jordmån: Sandjord (95%) and Lera-kalk (5%)
Analyser: Alkohol 14,5%, Syra 6,5 gr/l Socker 0,6 g/l
Passar till: ett brett spektra av olika maträtter som smakrika kötträtter av lamm, nött och vilt. Speciellt grytor av olika slag men även smakrika pastarätter, grillat kött, rostade rotfrukter. Funkar även till lite mer kryddstarka rätter och hårdostar. Dekantera gärna vinet på samma sätt som ett moget äldre vin. Vinet växer i glaset.
Förvaring: Svalt och mörkt i jämn temperatur mellan 10-14 grader
Hållbarhet: Drick 07-16.

Att våga vara annorlunda…
Fyra generationer individualister… Namnet d’Arenberg väcker respekt inte bara i australiska vinkretsar utan i hela vinvärlden. Mest beror det naturligtvis på vinernas kvalitet, men också på den attityd och tankesätt som präglar produktionen. För här gör man allting efter eget huvud och mycket dessutom för hand eller fot. d’Arenberg grundades 1912 av Joseph Osborn, som märkligt nog var absolutist. Just nu är det Chester d’Arenberg Osborn, som sitter vid rodret och även om han, sedan han tillträdde 1984, genomfört omfattande moderniseringar i vingårdar och källare, har han hållit fast vid sina föregångares högst individuella principer. På d’Arenberg görs allting annorlunda. De har gjort individuell egenart till något av en konstform, säger de andra vinproducenterna i McLaren Vale.

Om vinet: d’Arenberg har producerat Shiraz ända sedan vingården byggdes 1927. Först vinet från d’Arenberg med ren shiraz lanserades 1980 fick namnet ’The Old Vine Shiraz’ med tanke på de gamla stockarna som druvorna växte på. 1996 ändrade man namnet till ‘The Footbolt Shiraz’. Footbolt var namnet på en häst som d’Arenbergs grundare Joseph Osborn ägde. Han var en mycket framgångsrik ägare av tävlingshästar i området fram till 1912 då han sålde sina hästar för att finansiera köpet av den fastighet med tillhörande mark som sedan blev d’Arenbergs vingård. Det är tack vara detta stalls framgång och speciellt hästen Footbolt som vi idag kan njuta av d’Arenbergs fantastiska viner. Så skänk hästen Footbolt en tanke när ni avnjuter detta läckra vin.
Vinifiering: Varje batch med frukt blir försiktigt krossat i enlighet med d’Arenbergs vinmakar filosofi och överförs sedan till öppna jästankar. Ingen filtrering eller klarning görs på vinet och efter jäsningen överförs vinet varsamt till ekfat för att vinet ska få mogna och stabiliseras. Den skonsamma vinifieringen är till för att maximera de fantastiska karaktärsdrag som kan utvinnas ur en McLaren Vale Shiraz såsom Footbolt Shiraz.
Beskrivning av vinet: Vacker mörk intensiv färg åtföljs av en stor doft av svarta vinbär, lakrits med inslag av kryddiga örter och peppar. Vinet är medelfylliga till fylliga vin med måttliga tanniner i balanserad stil. Vinet är mkt komplext och smakrikt. Vinet har en lång härlig, fyllig eftersmak som lever kvar länge i gommen.
Footbolt kan med fördel sparas i många år men är njutbart direkt vid lanseringen.
acke13
2010-07-30 6

Jedy
2008-08-08 7

Kommentarer