Domingos Soares Franco Coleccão Privada Moscatel de Setubal - 2000

STARKVIN 17%
The WineAgency Sweden AB
Skapades 2008-08-25 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Setúbal Moscatel är ett dessertvin producerat I Portugal på Setúbalhalvön söder om Lissabon, en region som fick DOC-status 1907. Vinrankorna växer på en kalkstendominerad jordmån. Klimatet är medelhavsinspirerat. Precis som på andra ställen har mikroklimatet en stark inverkan på växtsäsongen med sina fuktiga nätter och dimma som kommer från floden Tagus under den sista mognadsperioden.
1998 bestämde sig Domingos Soares Franco på José Maria da Fonseca för att göra olika försök med att stoppa jäsningsprocessen för moscatelvinet med fyra olika typer av brandy. En var neutral, en kom från Cognac, en från Armagnac och en som bestod av 50% från Cognac och 50% från Armagnac.
Efter fem år visade det sig att den Moscatel som blandats med destillat från Armagnac var den bästa med både friskhet och mjuka, harmoniska toner.

Producent: José Maria da Fonseca
Producenten: Ett av de genom åren mest populära vinerna på den svenska marknaden är portugisiska Periquita. Det produceras av José Maria da Fonseca, ett företag som fått sitt namn efter den man som grundade det 1834. Det är alltjämt i samma familjs ägo. Periquita är idag det äldsta portugisiska bordsvinet. Det började produceras 1850 och har funnits i Sverige sedan 1970-talet. Sedan några år finns det även i en vit version. José Maria da Fonseca producerar även en mängd andra viner- röda kvalitetsviner och ädelsöta viner från Moscatel de Setúbal. Vinerna tillverkas i Portugals största vineri, en anläggning som färdigställdes 1999 och som kan producera 6,5 miljoner liter vin i en toppmodern anläggning.
Vinifikation: Jäsningen avstannas genom tillsats av brandy. I detta fall kommer brandyn från området Armagnac.
Lagring: Lagrad på gamla ekfat.
Information: Setúbal Moscatel är ett dessertvin producerat I Portugal på Setúbalhalvön söder om Lissabon, en region som fick DOC-status 1907. Vinrankorna växer på en kalkstendominerad jordmån. Klimatet är medelhavsinspirerat. Precis som på andra ställen har mikroklimatet en stark inverkan på växtsäsongen med sina fuktiga nätter och dimma som kommer från floden Tagus under den sista mognadsperioden.
1998 bestämde sig Domingos Soares Franco på José Maria da Fonseca för att göra olika försök med att stoppa jäsningsprocessen för moscatelvinet med fyra olika typer av brandy. En var neutral, en kom från Cognac, en från Armagnac och en som bestod av 50% från Cognac och 50% från Armagnac.
Efter fem år visade det sig att den Moscatel som blandats med destillat från Armagnac var den bästa med både friskhet och mjuka, harmoniska toner.
Vinets karaktär: Nyanserad, lätt aromatisk, druvtypisk doft med inslag av honung, nötter, lime, apelsin och plommon. Smakrikt, mycket fruktigt och elegant vin med inslag av apelsin, aprikos, nötter och honung. Lång nyanserad eftersmak.
Passar till: Som aperitif vid 10ºC eller dessertvin serverat vid 16ºC. Prova gärna till smakrika dessert med choklad eller nötter.
Alkoholhalt: 17%
Totalsyra: 4,2 g/l
Restsocker: 165 g/l g/l
Ursprung: Setúbal
Jordmån: Lera och kalksten
Vinmakare: Domingos Soares Franco
Druvor: 100% Moscatel de Setúbal
Förslutning: Naturkork
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 245 Kr 7104001 Beställning
Kommentarer