Ruffino Greppone Mazzi - 2003

RÖDA VINER 13.5%
Philipson Söderberg
Skapades 2008-10-01 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Ursprung: Italien - Toscana - Brunello di Montalcino
Karaktär: Mörk och tät färg. Stor tät, höstig doft av multna löv, katrinplommon och svarta körsbär, plus en svag aning av kola från nya ekfat. Smakrik och fyllig men med ytterst balanserad garvsyra som ger ett harmoniskt och stort vin.
Druvor: Sangiovese Grosso
Lagras: All Brunello kan och ska lagras. 2001 var ett fullkomligt strålande år för Toscana och denna Greppone kan utan vidare uppleva sin 20-årsdag.
Passar till: Underbart gott till mörkt vilt, eller en mustig riktigt fin ragu på vilt eller oxkött.
Mer om Ruffino Greppone Mazzi: Brunello di Montalcino är, tillsammans med Piemontes storheter Barolo och Barbaresco, känt som det kraftigaste och mest lagringsdugliga röda vinet i Italien. Vinet är en DOCG, en av de sex första då klassificeringen infördes 1980. Druvan heter Brunello eller Sangiovese Grosso och är alltså en lokal klon av Sangiovese, Toscanas egen stolthet som nu odlas i nästan hela Italien. Brunello ligger som namnet säger vid staden Montalcino, ca 30 km söder om Siena. Vintypen Brunello di Montalcino ”uppfanns” 1888 av Ferruccio Biondi-Santi och fortfarande anses Biondi-Santi vara en av de ledande producenterna i området. Brunello di Montalcino måste lagras på fat i 36 månader med en flasklagring på minst 12 månader därefter, alltså minst fyra år, Riserva ytterligare ett år på fat. Ruffinos Brunello-egendom Il Greppone Mazzi ligger granne med Biondi-Santi på klassisk Brunello-mark. Vinerna skiljer sig däremot i stil, om den berömde grannen gör viner som ska – ja måste – lagras i decennier, så kan man dricka Greppone Mazzi redan då kommer ut på marknaden även om de absolut kan sparas i upp till tjugo år.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 349 Kr 8229301 Beställning
Kommentarer