Hansel Family Vineyards Chardonnay North Slope - 2005

VITA VINER 14%
Vinunic
Skapades 2008-02-22 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Sonoma County USA
Druva
Chardonnay
Senaste betygen
Årgångar
2005
2006
Ursprung: Sonoma County
Vingårdar: North Slope
Skörd: Skörden sker alltid för hand och man är mycket noggrann vid selektering
Skördeuttag: 18-32 hl/ha
Druvor: Chardonnay
Förslutning: Naturkork

Tala om hantverksmässig vinproduktion! Walter Hansel Winery i Russian Valley, Sonoma, California är extremt i det avseendet. Walter Hansel älskade bourgogne och 1978 planterade han 250 plantor pinot noir och chardonnay med avsikt att göra världens bästa vin. Numera driver sonen Steve vineriet, med samma vision som pappan. Lågt skördeuttag är grundregeln – högst ett ton per hektar. Skörden är manuell och man bokstavligen plockar druvor i nio (!) skördeomgångar. Ny rensning äger rum i vineriet. Naturlig jäst, minimal filtrering. Lagringsfaten väljs speciellt för varje årgång, aldrig nya. Det blir boutiquevolymer, men vilka chardonnayviner! Och viken pinot noir!

Vinifikation: Vinerna av både Chardonnay och Pinot Noir görs enligt klassiskt burgundiskt mönster. Chardonnay pressas i hela klasar och musten dras sedan över till franska ekfat, framför allt från Francois Frères, som till hälften är nya och resten ett till två år gamla. Musten jäses alltid med den naturliga jästen, men de år som skörden är sen brukar Walter tillsätta lite odlad jäst för att minska risken att brettanomyces tar över (det är alltid större risk för detta i sena årgångar, såsom 2005, då han tillsatte lite odlad jäst). Walter säger att han inte kontrollerar temperaturen särskilt noga, men det är relativt svalt inne i vineriet. Vinerna går genom full malolaktisk jäsning (vilket dock inte känns) eftersom syran ändå är så hög här ute i svala Russian River, och vinerna lagras sedan i faten på sin jäst och utan omdragning under tio till tolv månader. De buteljeras utan att klaras eller filtreras.

Information: Två hektar stor norrsluttning vid vineriet i Russian River. Här odlas framför allt klonerna Dijon #76 och Dijon #76. Årligen görs 850 till 1 290 lådor av detta vin.
Vinets karaktär: Vinet har doft av kaprifol, pocherade päron, citrusblomster och en antydan av ek. Det har en underliggande syra och struktur som påminner om ett rött vin.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 295 Kr 9787601 Beställning
Kommentarer