Betyg
4
Gårdsbryggeriet “Latte” i Gavere etablerades 1818 av Valère Latte. Han sålde bryggeriet till René Contreras, med spanskt påbrå, som redan ägde ett bryggeri i Evergem. På 1920-talet tog hans syskonson Marcel Contreras over bryggeriet och under hans tid fick bryggeriet sin nuvarande form. Idag leds bryggeriet av Frederik De Vrieze som är gift med Ann Contreras. Frederik är egentligen utbildad landskapsarkitekt men när han träffade Ann och därmed introducerades i bryggvärlden bestämde han sig för att sadla om och utbildade sig till bryggare.
Förr var ölbryggandet en vinteraktivitet på bondgårdarna och man avslutade säsongen på våren med en lite starkare brygd som skulle räcka över sommaren. Marsvattnet ansågs dessutom vara av mycket hög kvalitet, ”då blommar vattnet” sa man i folkmun. Denna brygd kallas i Flandern för ”maartbier”. Enligt bryggaren är lilla Bryggeri Contreras med sin totala årsproduktion av 12 500 hl det enda kvarvarande bryggeri i Flandern som idag vårdar denna tradition.
ESPECIAL MARS bryggs endast i marsmånaden, i 2 till 3 brygder med sammanlagt 10 000 resp. 15 000 liter, och dessa mängder ska räcka tills nästa års brygd. Efter jäsning, lagring, efterjäsning på flaska samt vila är ölen klar att konsumeras i juni.
Michael Jackson tar upp denna tradition att brygga under marsmånaden i sin bok Great Beers of Belgium, där han nämner de ”i stort sett försvunna flamländska Maartbieren” tillsammans med Stock Ales i England, Bières de Gardes eller Bières de Mars i Frankrike och Märzenbier i Tyskland i kapitlet om Saisons i wallonska Belgien. Dessa öl som, genom brist på kylsystem, endast bryggdes en viss årstid behövde antingen vara tillräckligt kraftiga för att vara en hel sommar och tillräckligt gott att belöna jordbrukarna efter skörden eller vara törstsläckande och ett komplement till måltiden för arbetarna när de skulle skörda spannmål, frukt eller grönsaker.
Foto: Magnus Bark - Ofiltrerat.se
Förr var ölbryggandet en vinteraktivitet på bondgårdarna och man avslutade säsongen på våren med en lite starkare brygd som skulle räcka över sommaren. Marsvattnet ansågs dessutom vara av mycket hög kvalitet, ”då blommar vattnet” sa man i folkmun. Denna brygd kallas i Flandern för ”maartbier”. Enligt bryggaren är lilla Bryggeri Contreras med sin totala årsproduktion av 12 500 hl det enda kvarvarande bryggeri i Flandern som idag vårdar denna tradition.
ESPECIAL MARS bryggs endast i marsmånaden, i 2 till 3 brygder med sammanlagt 10 000 resp. 15 000 liter, och dessa mängder ska räcka tills nästa års brygd. Efter jäsning, lagring, efterjäsning på flaska samt vila är ölen klar att konsumeras i juni.
Michael Jackson tar upp denna tradition att brygga under marsmånaden i sin bok Great Beers of Belgium, där han nämner de ”i stort sett försvunna flamländska Maartbieren” tillsammans med Stock Ales i England, Bières de Gardes eller Bières de Mars i Frankrike och Märzenbier i Tyskland i kapitlet om Saisons i wallonska Belgien. Dessa öl som, genom brist på kylsystem, endast bryggdes en viss årstid behövde antingen vara tillräckligt kraftiga för att vara en hel sommar och tillräckligt gott att belöna jordbrukarna efter skörden eller vara törstsläckande och ett komplement till måltiden för arbetarna när de skulle skörda spannmål, frukt eller grönsaker.
Foto: Magnus Bark - Ofiltrerat.se
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
330 ml | 27 Kr | 1169203 | Beställning |
Kommentarer
detvarenbraöl
kittylitter
lspinnars
Urax