Villa Cafaggio Riserva - 2006

RÖDA VINER 13.5%
Domaine Wines
Skapades 2010-01-26 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Senaste betygen
Micke J
2007-08-12 9
Årgångar
2000
2006
2008
2010
Rött vin från Toscana, DOCG, Italien

Området: I Toscana har vinodlingen tusenåriga traditioner. Området Chianti Classico i centrala Toscana fick tidigt den högsta kvalitetsklassningen i italiensk vinlagstiftning, docg. Numera anses området verkligen tillhöra Italiens bästa vindistrikt, där potentialen på ett mycket bättre sätt än tidigare tagits tillvara. Förändringen beror delvis på att docg bestämmelserna i Chianti har ändrats och numera tillåts exempelvis viner gjorda enbart av Sangiovese.

Producenten: Den tusenåriga egendomen Villa Cafaggio ligger i Panzano i hjärtat av Conca d’Oro, den gyllene dalen, så kallad därför att den anses ha de bästa förutsättningarna för vinodling i hela Chianti Classico-området. Sedan början av 1970-talet drivs egendomen av Stefano Farkas. 40 hektar är planterat med vinstockar, cirka 85% Sangiovese av olika kloner och 15% Cabernet Sauvignon. Ett intensivt arbete i vingården, med låga skördeuttag samt yttersta noggrannhet i hela vinifieringsprocessen, har medfört att vinerna uppnått kultstatus och kvoteras till kunder över hela världen.

Vinet: Villa Cafaggio Chianti Classico Riserva görs enbart på Sangiovese-druvor från de egna vingårdarna. De är handplockade och noggrant utvalda. Under växtsäsongen görs en »green harvest«, där många druvklasar klipps bort för att kvarvarande druvor skall få ökad koncentration. Efter varsam pressning får musten macerera med skalen i cirka två veckor innan vinet jäses färdigt, allt under temperaturkontroll. Därefter lagras vinet cirka 12 månader på franska ekfat av Allier och Troncais. Slutligen mognar vinet på butelj i minst ett halvår i svala källare.

Karaktär: Villa Cafaggio Chianti Classico Riserva har en vacker, mörkröd färg. Doften uppvisar utmärkt frukt och komplexitet. Smaken är koncentrerad och lång, med lager av körsbärsfrukt, god syra och en stram men angenäm avslutning.

Serveras Vid: 18-20° till kötträtter och ostar; prova till helstekt lammrack på en bädd av vitlöks- och olivoljefräst ruccolasalat.

Lagring: Vinet är underbart att dricka nu, men kommer att utvecklas med ytterligare lagring. Villa Cafaggio Chianti Classico Riserva kan lagras i 5-10 år.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 229 Kr 8148301 Beställning
Micke J
2007-08-12 9

Liknande artiklar
Kommentarer