Château Valoussière

RÖDA VINER 13%
Skapades 2006-12-09 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Färg: Medelhög intensitet, rubinröd färg.
Doft: Medelstor, ganska ung och bärig med toner av mörka bär och choklad. Kryddigt inslag av timjan, rosmarin, vanilj och fat.
Smak: Medelfyllig och frisk med balanserad strävhet. Bärig ton av björnbär och blåbär samt kryddigt inslag av peppar, färska örter, vanilj och fat.
Årgång: 2003
Konsumtion: 0-2
Användning: Smakrika grönsaks- och kötträtter, gärna med örtkryddning, exempelvis getost- och vitlöksspäckad lammstek med rosmarinpotatis.

Château Valoussière är beläget 30 km väster om Montpellier i regionen Languedoc. Vingården ägs av Hugues och Bernard Jeanjean som är grundarna till en av Sydfrankrikes största vinföretag; Jeanjean.

Hugues bor fortfarande på gården. Vingårdarna etablerades på 1930-talet och är belägna uppe på kullarna runt huvudbyggnaden. Château Valoussière består av 22 hektar vinodlingar och ingår i vingårdarna Mas de Lunès som bröderna Jeanjean utökade till totalt 98 hektar redan 1965.Jordmånen består av lerjord, kalk och grus. Bland vinrankorna växer kryddor, som på franska kallas "garrigue" - en blandning av sydfranska örter, vilket präglar vinets karaktär. För i både doft och smak kan man förnimma toner av färska örter. Jorden brukar man på ett miljövänligt sätt, varken kemiska bekämpningsmedel eller konstgödning används. Anläggningen har den allra modernaste utrustningen bl.a. speciella ståltankar för kolsyrejäsningen och en ny vinkällare för ekfatslagring.Château Valoussière är gjort på 80 procent syrah och 20 procent grenache. Skörden sker vid optimalt tillfälle för respektive jordlott och druva. Cirka hälften av syrahdruvorna skördas för hand som sedan genomgår en s.k. macération carbonique, en metod som används för att ge maximalt med fruktighet. Efter vinifiering låter man 60 procent av vinet mogna 13 månader på i huvudsak franska ekfat men även ryska ekfat har använts, där en tredjedel är nya, en tredjedel är andraårsfat och en tredjedel är tredjeårsfat.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 70 Kr 228401 Ordinarie
Kommentarer