Hansel Family Vineyards Pinot Noir North Slope - 2005

RÖDA VINER 14%
Vinunic
Skapades 2008-02-22 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Sonoma County USA
Druva
Pinot Noir
Senaste betygen
Årgångar
2005
2006
Ursprung: Sonoma County
Vingårdar: North Slope
Skörd: Skörden sker alltid för hand och man är mycket noggrann vid selektering
Skördeuttag: 18-32 hl/ha
Druvor: Pinot Noir
Förslutning: Naturkork

Tala om hantverksmässig vinproduktion! Walter Hansel Winery i Russian Valley, Sonoma, California är extremt i det avseendet. Walter Hansel älskade bourgogne och 1978 planterade han 250 plantor pinot noir och chardonnay med avsikt att göra världens bästa vin. Numera driver sonen Steve vineriet, med samma vision som pappan. Lågt skördeuttag är grundregeln – högst ett ton per hektar. Skörden är manuell och man bokstavligen plockar druvor i nio (!) skördeomgångar. Ny rensning äger rum i vineriet. Naturlig jäst, minimal filtrering. Lagringsfaten väljs speciellt för varje årgång, aldrig nya. Det blir boutiquevolymer, men vilka chardonnayviner! Och viken pinot noir!
Vinifikation: Pinot Noir skördas i regel vid en mognad kring 25 Brix. Vinerna framställs med full avstjälkning, men med cirka 90 procent hela druvor. Vinifieringen inleds med fem till sju dagars cold soak vid sju grader i open top fermenters (man har tolv medelstora och sex mindre sådana jästankar) med den naturliga jästen vid ungefär 31 grader, men med korta toppar på upp mot 33 grader. Jäsning och maceration sträcker sig över 15-20 dagar och under den perioden sker försiktig överpumpning av skalkrosset tre till fyra gånger per dygn.
Lagring: Vinerna dras över till franska ekfat, 75-80 procent nya, från tunnbindarna Francois Frères och även Seguin-Moreau, i vilka de genomgår malolaktisk jäsning och lagring på sin jästfällning utan omdragning under tolv månader. Vinerna buteljeras i stort sett alltid utan att klaras eller filtreras.
Information : Vineriet är litet men funktionellt. Utanför står tolv medelstora open top fermenters och ett tiotal mindre i rostfritt stål. Inne i det lilla vineriet, knappt 300 kvadratmeter stort, står ett antal tankar i stål för blandning, och här står också alla ekfat, ungefär 280 stycken. Han använder sig enbart av franska ekfat, och främst från tunnbindaren Francois Frères, men också lite från Seguin-Moreau. Till faten köper han ek från Allier själv, låter lufttorka i minst tre år och skickar den sedan till tunnbindarna. Stephen vill ha fat med rätt hård rostning, något han kom att uppskatta tidigt då han köpte ekfat från Helen Turley, Peter Michael Winery och Patz & Hall.

Pinot Noir av klonen Dijon 115 från den svaga norrsluttningen i den egna vingården i Russian River.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 295 Kr 9787701 Beställning
Kommentarer