Dönnhoff Dellchen Riesling Grosses Gewächs - 2006

VITA VINER 13%
VinUnic
Skapades 2008-03-13 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Tyskland Nahe
Druva
Riesling
Senaste betygen
Årgångar
2006
2008
2009
Låg profil, hög kvalitet

Vinområdet Nahe är en relativt okänd storhet. Det beror delvis på att vinerna härifrån till en bra bit in på förra seklet såldes som rhenvin och inte som Nahe-vin. Men de berömda vingårdarna här hade i några fall högre status än andra och vinerna betalades högre än såväl premier cru-vinerna från Bordeaux som toppvinerna från Rheingau.

En av de förnämsta producenterna i Nahe är Weingut Hermann Dönnhoff. Företaget leds i dag av Helmut Dönnhoff, som de senaste decennierna lyft kvalitén till definitiv toppklass. Dönnhoffs framgångar bygger på en kombination av vingårdarnas utomordentliga lägen (80 procent av dem har den inofficiella klassningen grand cru) och minutiöst noggrant vingårds- och källararbete.

Dönnhoff tillhör den exklusiva krets som i Robert Parkers The Wine Advocate fått maximala 100 poäng för ett vin! Weingut Dönnhoff har sina mest kända vingårdar nedanför Niederhausen. Där finns Niederhäuser Hermannshöhle och den helägda Oberhäuser Brücke samt Felsenberg och Kupfergrube i Schlossböckelheim. Men han har också en klassad vingård i Norheim lite längre norrut längs floden Nahe. Den vingården heter Kirschheck (vilket betyder Körsbärshäck).

För tre år sedan kom de tio toppodlarna i Nahe överens om den nya kvalitetsbeteckningen Grosse Gewächs och om de stränga regler som gäller för den. Reglerna säger bl a att ett sådant vin måste vara gjort på enbart rieslingdruvor som till 100 procent kommer från den angivna vingården.

Manuell skörd och ett maximalt skördeuttag på 50 hl/ha stipuleras. Kvalitetsnivån kontrolleras dessutom i en blindprovning.
Vinifikation: 2-3 månader på traditionella, tyska träfat
Alkoholhalt: 12,5%
Totalsyra: 8 g/l
Restsocker: 9 g/l
Ursprung: Nahe
Jordmån: Porfyr och skiffer
Skörd: oktober
Vinmakare: Helmut Dönnhoff
Druvor: 100% Riesling
Förslutning: Naturkork
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 389 Kr 9753701 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer